Bij feest hoort een glaasje bubbels, en feest is het zeker op een bruiloft. Bijna alle bruidsparen kiezen er dan ook voor om champagne (of een minder duur alternatief) te schenken tijdens hun receptie. Dit is namelijk een feestelijk drankje om te proosten op jullie toekomst.
Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Een toost is een 'gelukwens waarbij men het glas heft'. Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo.
Als je het glas vast pakt, voel je met je hand, je ogen zien de inhoud, je neus ruikt en je tong proeft. Om ook je oren aan hun trekken te laten komen hef je het glas en klinkt. Proost!. De meest waarschijnlijke reden achter het proosten ligt in het feit dat er vroeger vaak uit gemeenschappelijke bekers werd gedronken.
Het zelfstandig naamwoord toost betekent 'het drinken op iemands gezondheid, waarbij enige woorden worden gesproken', 'heildronk', 'feestdronk'.
Uitwisseling van de ringen
Dan schuift de bruidegom als eerste de ring om de vinger van zijn aanstaande en andersom!
De traditie waardoor je uiteindelijk een bruiloft gaat geven; het huwelijksaanzoek. Volgens de traditie gaat de man eerst langs bij de schoonvader; de vader van de bruid. Om bij hem toestemming te vragen om zijn dochter te huwen.
Over de bezem springen
Dit symboliseert het begin van hun nieuwe leven en gezamenlijke huiselijkheid. Deze traditie is ontstaan in tijden van slavernij, toen de trouwbeloftes en -ceremonies van Afro-Amerikanen niet werden erkend.
De alledaagse toost bestaan ​​in elke cultuur en de overgrote meerderheid betekent gewoon 'ik wens je een goede gezondheid'. Het is niet verrassend dat de Engelsen van de norm zijn afgedwaald. 'Cheers', 'Down the Hatch', 'Bottoms up' en nog veel meer.
Proost in het Italiaans
Dan kun je jouw glas wijn heffen en in het Italiaans proost zeggen door “Salute” te zeggen of “Cin Cin” uit te spreken.
- santé! proost (ww.) santé (v) ; à votre santé (ww.) ; tchin-tchin (ww.)
Gasten die vaak spreken op de bruiloft, zijn vaak de ceremoniemeester, getuigen en de ouders van de bruid- en bruidegom. Het is niet verplicht om te speechen op een bruiloft. Sommige bruidsparen geven van tevoren aan dat zij liever geen speeches en stukjes tijdens de bruiloft willen.
Het hoeft niet, maar veel bruidsparen vinden het leuk om een welkomstspeech te geven op hun eigen bruiloft. Ze bedanken daarbij de gasten voor hun komst en wensen iedereen een fijne dag of avond. Ze geven vervolgens de microfoon door aan de ouders van de bruid, als die iets willen zeggen.
De bruid en bruidegom zijn al de hele dag (en vaak al veel langer dan alleen de dag zijn) aan het stressen. Als gast op een bruiloft moet je er dus voor zorgen dat je op tijd komt. En genoeg tijd hebt om te verdwalen. Zorg dat je 20 tot 30 minuten voor de ceremonie start aanwezig bent.
Een uniek cadeau voor de bruiloft van je zoon
Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld het pak van je zoon te betalen wanneer hij gaat trouwen. Het is slim om hier afspraken over te maken. Het is logisch dat je misschien ook wel wat fysieks wil geven.
Liefde; de twee partners houden van elkaar en willen hun hele leven bij elkaar blijven, en vinden gevoelsmatig dat daar een huwelijk bij hoort. Kinderen; de partners willen (in de toekomst) samen kinderen krijgen; soms is er een kind op komst (een moetje) en wil men dit goed regelen.
De jurk is het meest gedragen item voor vrouwelijke bruiloftsgasten. Vergeleken met de andere gasten wil je als moeder van de bruidegom natuurlijk niet underdressed zijn. Het dragen van een jurk is dan een goed idee. Vaak wordt er gekozen voor een jurk met een knielengte waarbij de schouders bedekt zijn.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf.
In Nederland moeten er minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn bij jullie trouwdag. Zowel jij als je verloofde moet minimaal 1 getuige hebben. Jullie hoeven niet perse allebei twee getuigen te hebben. Het kan dus best zo jij dat jij 1 getuige hebt en je verloofde 3.
Proosten voorkwam vergiftiging
Dronken ze wel uit aparte glazen, dan sloegen ze deze hard tegen elkaar. Er kwam dan altijd wel een beetje drank in het glas van de andere. Hierdoor konden beide partijen erop vertrouwen dat ze niet vergiftigd werden.
Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.