Bij een HTTPS-verbinding wordt alle informatie versleuteld. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen de informatie lezen. Derde, kwaadwillende partijen, kunnen de informatie niet ontsleutelen. Daardoor is het veiliger om dit protocol te gebruiken.
Een beveiligde website herken je aan 'https' in de adresbalk van je browser. Vaak zie je dan ook het icoontje van een slotje.
Wat is een veilige website? Een beveiligde website gebruikt een SSL-certificaat om te zorgen dat data gecodeerd is via speciale lagen van digitale beveiliging.
Bij het niet hebben van een beveiligde verbinding worden de gegevens van en naar de server van de website onversleuteld verstuurd. Deze gegevens kunnen dus ook worden onderschept. Dit kunnen wachtwoorden, creditcard-informatie, betalingsgegevens, sofinummers etc.
Opgelet: HTTPS beschermt je niet tegen alle gevaren!
Dat geeft echter een vals gevoel van veiligheid. Want HTTPS garandeert wel dat de verbinding met de website beveiligd is, maar geeft geen zekerheid over de betrouwbaarheid van de website.
Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mail of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.
De melding waarschuwt dat er geen SSL certificaat geïnstalleerd is op je domein. Voor meer uitleg over SSL lees: Wat is SSL? Een SSL certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de browser van je bezoeker en jouw website versleuteld is. Er kan niet zomaar data (leesbaar) worden afgeluisterd, zeg maar.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
De fout treedt op meerdere beveiligde websites op. Als u dit probleem op meerdere niet-gerelateerde HTTPS-websites tegenkomt, geeft dit aan dat iets op uw systeem of netwerk uw internetverbinding onderschept en certificaten injecteert op een manier die niet door Firefox wordt vertrouwd.
Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken.
Betekenis HTTPS: HyperText Transfer Protocol Secur (HTTPS) is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver). Voor het gebruik van HTTPS dien je een SSL Certificaat te installeren. Dit is het veiligste protocol op het internet.
Deze fout wordt weergegeven als je antivirussoftware gebruikt die HTTPS-bescherming of HTTPS-scannen biedt en zo verhindert dat Chrome beveiliging biedt. Schakel je antivirussoftware uit om het probleem te verhelpen.
Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Bij https zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens niet worden ontcijferd Hierdoor worden de gegevens die worden verstuurd via https op een veilige manier overgedragen.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Controleer altijd op vergelijkingssites of sites van brancheverenigingen of er iets over de site geschreven staat. Ook de website van de fraudehelpdesk raadplegen is een goed idee als u ook maar enigszins twijfelt.
Altijd slim om mee te beginnen: controleren of de webwinkel waar jij iets online kopen wilt een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken; de meest bekende zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Heeft een webshop een keurmerk, dan vind je het logo terug op de site. Ga niet alleen af op de webwinkel.
Het meest betrouwbaar is wanneer je voor het schrijven van review een account moet hebben of aanmaken. Ook wanneer je een link gemaild krijgt waarop je moet klikken om de review te plaatsen. Ook controle of je het product echt hebt gekocht of bij het restaurant hebt gegeten maakt reviews betrouwbaarder.
De twee zijn in wezen hetzelfde, omdat ze beide verwijzen naar hetzelfde 'hypertext transfer protocol', dat ervoor zorgt dat webgegevens op uw scherm worden weergegeven. HTTPS werkt echter iets anders, is meer geavanceerd en veel veiliger. Eenvoudig gezegd: het HTTPS-protocol is een uitbreiding van HTTP.
Ga naar "Instellingen" => "Algemeen" en pas de optie "Home URL" en "Site URL" aan zodat ze beginnen met HTTPS. Om alle bronnen van je website via HTTPS te laten gaan raden wij aan om de volgende plugin te activeren. Deze plugin stelt alles automatisch goed in voor het gebruik van SSL.
En dus ben je verplicht om HTTPS te gebruiken? Je bent niet letterlijk verplicht om HTTPS te gebruiken. Als je de privacy van jouw bezoekers serieus neemt, heb je dat echter allang gedaan. Sinds 25 mei 2018 is er alleen wel een belangrijke extra reden om over te gaan op HTTPS: de AVG/GDPR.