Het onttrekken aan het staatstoezicht met een enkelband is niet strafbaar. Máár het doorknippen van de band is dat wel. Cor Pijnen zal, als hij gepakt wordt, ook de rest van zijn straf uit moeten zitten waarvoor hij na twee derde van zijn celstraf te hebben uitgezeten, voorwaardelijk was vrij gekomen.
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.
Wanneer een gedetineerde zijn straf onder elektronisch toezicht uitzit, krijgt hij of zij een enkelband om met daarin een zendertje. Met dit zendertje kan op elk gewenst tijdstip worden nagegaan of de gedetineerde zich op de afgesproken tijdstippen in zijn of haar opgegeven verblijfplaats bevindt.
De rechter kan het toezicht ook rechtstreeks opleggen als straf: het gaat dan om een autonome straf. Elektronisch toezicht als autonome straf is mogelijk als het om feiten gaat waar maximaal 1 jaar gevangenisstraf op staat. De rechter bepaalt hoelang u de enkelband draagt: minimaal 1 maand, maximaal 1 jaar.
In 2019 droegen circa 3.750 personen een enkelband. De gemiddelde draagtijd was 87 dagen. Cijfers van de reclassering en DJI laten zien dat een band in 2019 bij 97% bleef waar die hoort: om de enkel van een drager. Dit betekent dat in 2019 115 keer een enkelband werd gesaboteerd.
Symptomen gescheurde enkelband
De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op.
Je mag niet naar buiten, maar kan het wel. Emotioneel en mentaal is dat zeer zwaar. In de gevangenis weet je wat er buiten leeft, maar je ziet het niet. Wie een enkelband draagt, is minder vrij dan men vaak denkt.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Gedetineerden met een celstraf kunnen eerder vrijkomen. Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden en duur van de voorwaardelijke invrijheidstelling zijn per 1 juli 2021 veranderd. De periode van voorwaardelijke invrijheidstelling bedraagt maximaal 2 jaar.
De nieuwe wet kan het effect hebben dat rechters minder zwaar gaan straffen, denkt Dirk Daamen, strafrechtadvocaat in Maastricht. “De rechter gaat er vanuit dat mensen twee derde van de tijd uitzitten. Dat is de netto straf.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde. De kostprijs van een gevangene, berekend volgens een gemiddelde van 10.000 gedetineerden, bedraagt 126,02 euro per dag, wat ruim drie keer meer is dan het enkelbandsysteem.
De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden. Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek.
Op een willekeurige dag in 2019 droegen ongeveer 700 personen een enkelband ter controle van een opgelegd locatieverbod of –gebod. In 2019 droegen circa 3.750 personen een enkelband.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang. Een veroordeelde kwam nooit meer vrij.
Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen.
Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar. Voor doodslag is de maximale gevangenisstraf 15 jaar. Indien er sprake is van nog een ander strafbaar feit dat bewezen wordt verklaard, dan kan deze straf met maximaal 1/3 worden verhoogd tot 20 jaar.
Contactsporten zijn verboden met een enkelband. Verder kan alles, maar de band zorgt wel voor hinder. Lopen en rennen is wat pijnlijk. Het opladen duurt 3 uur per dag en kan niet als je slaapt.
Wanneer een vrouw een enkelbandje draagt om haar linkerenkel, denkt men dat ze getrouwd is en in een open relatie is. Wanneer een vrouw een enkelbandje draagt om haar rechterenkel, denkt men dat deze vrouw op vrouwen valt. In India staat het enkelbandje symbool voor het huwelijk.
Hoelang het elektronisch toezicht duurt, bepaalt de rechter. Het minimum is 1 maand, het maximum 1 jaar. U komt alleen in aanmerking voor het elektronisch toezicht als u aan alle voorwaarden voldoet.
Mensen die in een Nederlandse gevangenis zitten, kosten veel vergeleken met die in andere landen in Europa. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) een vierde plek in in Europa. Het gemiddelde is 51 euro.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
U voelt plotseling een scherpe pijn. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder. Daarna kunt u vaak alweer voorzichtig lopen. Het doet wel pijn als u op uw voet staat.
Bij gescheurde enkelbanden krijgt u om uw enkel en onderbeen een drukverband, een brace of een spalk. Na ongeveer zes weken is uw enkel weer vrij, maar dan duurt het nóg een week of zes voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken.