Acetyleen is een kleurloos, reactief en zeer brandbaar gas. Het heeft een kenmerkende, knoflookachtige, zoete geur en is iets lichter dan lucht. Het is bedwelmend, maar niet giftig.
Acetyleen wordt vooral gebruikt bij het autogeen lassen en snijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zuurstof – acetyleengas. Bij het autogeen lassen heeft men te maken met een bijzondere hete vlam, waarmee men handmatig het werkstuk last. Het is belangrijk om de lasvlam juist af te regelen.
Acetyleen (↑)
Acetyleen is een kleurloos gas met een opvallende, knoflookachtige geur. Het is iets lichter dan lucht en stijgt daarom eerder traag, maar het vormt een zeer explosief mengsel met lucht en ook met zuurstof.
Acetyleen kan worden gegenereerd door de chemische reactie tussen calciumcarbide en water. Deze reactie produceert een aanzienlijke hoeveelheid warmte, die moet worden afgevoerd om te voorkomen dat het acetyleengas explodeert. Acetyleen kan worden gegenereerd door de chemische reactie tussen calciumcarbide en water.
Van alle brandbare gassen produceert acetyleen, bij verbranding met zuurstof, de heetste (de temperatuur kan oplopen tot wel 3200°C) en meest geconcentreerde primaire vlam.
Acetyleen kan explosief reageren als het verenigd wordt met zuurstof en andere oxidatiemiddelen, alle halogenen en halogeenmengsels inbegrepen.
Bij die vooral in het oosten van het land populaire eindejaarstraditie wordt er carbid in een afgesloten melkbus tot ontploffing gebracht, waarbij de deksel met kracht wordt weggeslingerd.
Acetyleen, ook wel ethyn genoemd, is een kleurloos, zeer brandbaar gas.
Let op: Sla cilinders met brandbare gassen nooit samen met andere gascilinders op. Sla nooit andere producten – vooral brandbare materialen, zoals brandstof, olie, verf of corrosieve vloeistoffen – bij de cilinders op. Dit kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben.
Waterstofsulfide komt voor opgelost in grondwater, in 'zuur' aardgas en ook in darmgassen, onder meer als afbraakproduct van uien en knoflook.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
Rood voor acetyleen en blauw voor zuurstof.
Autogeen lassen is een lasproces waarbij gelast wordt met een zeer hete vlam. Voor het creëren van deze hete vlam wordt meestal gebruik gemaakt van acetyleen in combinatie met zuivere zuurstof. Door deze combinatie wordt autogeen lassen ook wel zuurstof-acetyleenlassen of gassmeltlassen genoemd.
Als acetyleen opgelost is in aceton en fijn verdeeld is over de poreuze massa, kan een veilige vuldruk worden aangehouden van 15 bar bij 15°C. Afhankelijk van de temperatuur kan de gasdruk variëren met ongeveer 0,3 bar/°C.
Acetyleen. Van alle verhittingsgassen heeft acetyleen veruit de hoogste vlamtemperatuur, namelijk 3160 °C bij verbranding in zuurstof.
Acetyleen, ook wel ethyn genoemd, is een onder druk in aceton opgelost gas met een typerende geur. Het gas is explosief en zeer licht ontvlambaar.
In bijna de helft van alle gemeenten (45 procent) mag er doorgaans niet worden geschoten met carbid, maar is expliciet een uitzondering op die regel opgenomen voor oud en nieuw. Nog eens een vijfde van de gemeenten rept in de APV over 'ontheffingsmogelijkheden' voor het verbod.
2.1 De melkbus gebruiksklaar maken
Hiervoor moet je een klein gaatje (ongeveer 3 mm.) in de melkbus boren. Dit doe je of in het midden van de bodem of aan de zijkant in de buurt van de onderkant. Dit gat is nodig om het gas te kunnen ontsteken.
Voor het kopen van carbid hoef je gelukkig niet op zoek. Je kunt het bij carbidshop.com gewoon online bestellen. Carbid is, mits goed en droog verpakt, jaren houdbaar.
Vervoer een acetyleenfles altijd rechtop zodat het mengsel in de fles niet tot een gevaarlijke explosieve massa wordt gemengd. Ook tijdens het lassen dient de acetyleenfles rechtop te staan. Zorg er voor dat de lasdampen die tijdens autogeen lassen ontstaan worden afgezogen door een speciale afzuiginstallatie.
Op 9 december 2021 is uw tank wederom gevuld, de bijbehorende propaankoers was toen 37,64. Er is dus ten opzichte van de vorige levering een koersdaling (= prijsdaling) geweest van 37,64 – 43,23 = -5,59 = -5,59 €/100L.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.