Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.
'Zeeman kan een vaste lage prijs hanteren omdat we elk T-shirt verkopen en dus niet met voorraad blijven zitten. In tegenstelling tot modemerken die fashion verkopen. Vaak verhogen zij de prijs iets, omdat ze er rekening mee houden dat een deel via de uitverkoop wordt verkocht.
Sassenheim – Zeeman Sassenheim is sinds kort deelnemer aan Teylingen Fairtrade. Daarmee is het de eerste kledingwinkel in Teylingen die, via het moederbedrijf, lid is van Fair Wear, de organisatie voor eerlijke kleding.
Zeeman textielSupers is een Nederlandse winkelketen die in 1980 160 textielsupers van Brons overnam en anno 2020 bijna 1.300 vestigingen heeft in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.
Lange afstanden en door heel Europa
"Trucks rijden bij Zeeman gemiddeld bijna 150.000 kilometer per jaar om de 1.285 winkels in Europa te bevoorraden. Dat gebeurt met een vloot van zo'n 50 trekkende eenheden en 85 opleggers.
We werken samen met 113 fabrieken verspreid over China, dat is 39% van alle fabrieken die voor ons produceren.
Zeeman wil steeds meer kleding en textiel van duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecyclede materialen in de winkel. Daarom zijn we in 2014 lid geworden van het Better Cotton Initiative. In 2020 moet 10% van onze totale collectie uit duurzame materialen bestaan.
Laten we er voor het gemak van uitgaan dat de kleren van Zeeman inderdaad van hoge kwaliteit zijn. Of het nu gaat om het design van de truitjes, sportsokken en leggings, de fijne stoffen of de prachtig afgewerkte naden en zomen, bij Zeeman is alles van hoge kwaliteit.
- In de kledingfabriek knippen snijmachines de lappen katoen in een 'lijf' en mouwen. Naaisters en naaiers zetten het T-shirt met een naaimachine in elkaar. We laten er een heleboel tegelijk maken in de fabriek. Want hoe meer je er tegelijkertijd maakt, hoe lager de prijs.
Primark heeft geen eigen fabrieken en kiest de partijen met wie ze samenwerkt heel zorgvuldig. Elke fabriek die Primark-producten maakt, moet zich houden aan de Gedragscode van Primark.
Alle HEMA producten worden in productielocaties over de hele wereld gemaakt, waarbij HEMA geen eigen fabrieken heeft. Een goede samenwerking is daarom essentieel. Samen met onze fabrikanten maken we producten van goede kwaliteit op een verantwoorde manier. Ze hebben dan ook allemaal onze Code of Conduct getekend.
Zeeman opende in 1967 zijn eerste winkel. Inmiddels heeft de keten bijna 1.300 vestigingen in 7 landen. Met een geschat vermogen van ruim 800 miljoen euro behoorde hij tot de rijkste 25 Nederlanders.
Hema heeft in Nederland 540 winkels, Zeeman heeft er 454. Verder staan er vooral veel supermarkten, drogisten, tankstations en winkels voor huishoudartikelen bovenaan de top honderd. Deze wordt aangevoerd door Kruidvat met 974 vestigingen; daarna volgen Albert Heijn en Jumbo met respectievelijk 949 en 662 filialen.
Een zeeman is iemand die voor zijn beroep op zee vaart, of als zodanig heeft gevaren. Om tot zeeman te worden opgeleid, gaat men naar de zeevaartschool, of men volgt een technische opleiding om tijdens de vaart onderhoud aan het schip te plegen.
Inmiddels zit het naast Nederland ook in België (273 winkels), Luxemburg (12), Duitsland (168), Frankrijk (287), Oostenrijk (2) en Spanje (47). In totaal zijn er 1294 filialen.
Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.
Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.