De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Knip midden juli de uitgebloeide bloemen op de toppen van de stengels af (zo'n 10 cm) en bemest opnieuw, voor een tweede bloei. - Salvia microphylla stek je in april en mei, en niet in augustus, zoals je soms leest.
Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Uit veel onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.
Knip een top uit de plant. Haal voorzichtig de onderste blaadjes er vanaf. Op deze wondjes groeien straks de worteltjes dus zorg dat je een stek hebt met een paar blaadjes. Doop de steel in stekpoeder en zet de tak in een potje met aarde.
De kleine plantjes hebben regelmatig water nodig, maar men moet de plantjes nooit nat of vochtig laten staan. Als je de plant in een pot kweekt heeft de plant in de voorzomer behoefte aan wat bemesting.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
de plant kan 's winters beter binnen worden overgehouden om bevriezing te voorkomen. Knip de salvia licht terug en pot de plant op, overwinteren op een koele vorstvrije plaats. Weinig water geven.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Salie doet 't het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten.
Snoei Perovskia in het voorjaar na het eerste jaar dat de struik in de tuin staat. Knip de oude scheuten van het voorgaande jaar terug tot op drie of vier ogen boven het oude hout. Bij oudere struiken zit het oude hout zowel vlak boven de grond alsook een eindje daarboven.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Salie Oogsten
Oogsten kan je de hele zomer van juni tot september. Heb je maar enkele blaadjes nodig dan kan je die voorzichtig van de plant trekken. Terwijl je bezig bent kan je ook even uitkijken naar dorre of vergeelde blaadjes. Deze mag je ook verwijderen.
De nederlandse naam is Salie, familie van de Lamiaceae. De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
Standplaats, verzorgen en snoeien van salie (Salvia) De meeste soorten groeien het beste in de volle zon in goed doorlatende grond, vrij droog en eventueel kalkhoudend. Een goede tijd om salie in uw tuin te planten is het voorjaar. De goed winterharde soorten kunt u ook in het najaar planten.
Het kruid zelf wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en de planten zijn als volgt bekend: Salie, in het Latijn bekend als Salvia, is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Deze lipbloemenfamilie staat bekend als Labiatae of Lamiaceae.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 à 75 cm hoog.