Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
Het V-teken (wijsvinger en middelvinger opgestoken) wordt wereldwijd gebruikt als het symbool voor vrede. Het teken is al heel oud, hij wordt door het gehele Midden-Oosten, Noord Amerika en het Verenigd Koninkrijk eerder als het teken van Overwinning gebruikt. In die versie staat de “V” voor Victory.
De volt (symbool van de eenheid volt is V) is de SI-eenheid voor elektrische potentiaal en elektrische spanning (potentiaalverschil).
Het symbool voor snelheid is v. Dit komt van het Engels velocity of het Frans vitesse.
Het symbool voor de grootheid volume is de hoofdletter V. Achter het getal komt de eenheid. We meten volume van een voorwerp (vaste stof) normaal gesproken in de eenheid kubieke centimeter [cm3] of kubieke meter [m3].
Elektrische spanning
De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning (U). De eenheid van spanning wordt gemeten in volt (V). Een andere veelgebruikte benaming hiervoor is voltage.
De grootheid "snelheid" wordt aangeduid met de kleine letter v. Moet er in de techniek worden gerekend, gebeurt dit niet in km./uur maar in de basiseenheid “meters per seconde”, afgekort m/s. Het omrekenen gaat als volgt: 1 km.
Bij v=s/t ook, want v = snelheid en de eenheid is km/h (of m/s). Km en m zijn eenheden van s (= afstand). H en s zijn eenheden van t (=tijd). Het is km/h en m/s, niet km*h en m*s, dus is ook de formule v=s/t en niet v=s*t.
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
De letter v is afkomstig van het Latijnse woord velocitas, wat snelheid betekent. De letter t is afkomstig van het Latijnse woord tempus, wat tijd betekent.
Δv is de verandering van de snelheid in m/s . De verandering van de snelheid kun je berekenen door de snelheid aan het eind af te trekken van de snelheid aan het begin. Daarvoor kun je de formule v=v eind – v begin te gebruiken. Δt is de tijdsduur in s.
Spanning wordt uitgedrukt in Volt (V), en frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz): de snelheid waarmee spanning van potentiaal wisselt. Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen.
De SI-eenheid van inhoud is de kubieke meter, m3.
Veel 'letters' in de wiskunde zijn namen voor abstracties: het punt A, de lijn p, de vector v, de matrix A, de gebeurtenis W, de bewering P, enz.
Natuurkunde of fysica is de wetenschap die de algemene eigenschappen van materie, straling en energie bestudeert, evenals het gedrag ervan in de ruimte en de tijd. Fysici onderzoeken fenomenen als kracht, beweging en evenwicht, warmte, licht, geluid, magnetisme en elektriciteit.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Wat is snelheid? Snelheid is verandering per tijdseenheid. Het gaat hier dan vaak om de snelheid van een beweging: de afgelegde afstand per tijdseenheid.
Het voorwerp verplaats zich ook met de kracht mee. Als de kracht naar links beweegt, doet het voorwerp dit ook. Bij deze wet hoort ook een formule: F = m x a. F staat voor kracht (van het Engelse Force), m staat voor massa (niet te verwarren met gewicht) en a voor de versnelling.
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
Een auto rijdt 180 kilometer. Hier doet hij 1,5 uur over. Om vervolgens de snelheid te berekenen deel je het aantal kilometers door het aantal uur. Je krijgt dan: 180/1,5 = 120 km/h.
De totale hoeveelheid energie is op elk moment hetzelfde: Etotaal = Ek + Ez.
Je berekent de zwaartekracht van een object op bijvoorbeeld de aarde, de maan of Mars met de volgende formule: ð¹=ð∙ð. In deze formule is F de zwaartekracht die je wilt berekenen (in eenheid newton), m is de massa van het object (in kilo's) en g is de versnelling van objecten wanneer ze vallen.
Volt, ook wel Voltage genoemd, is de mate van elektrische spanning tussen de min- en pluspool van een energiebron. Bijvoorbeeld bij een batterij is dat 1,2 Volt, bij een accu 12 Volt en bij een stopcontact 230 Volt.
Volt (V) is de meeteenheid van de elektrische spanning in een circuit tussen punt A en punt B. Je meet dus eigenlijk het verschil tussen twee punten en de elektrische spanning die daarbij vrijkomt. Die 'sterkte' van de spanning wordt uitgedrukt in volt.