Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het zit vooral in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het gaat ook bijwerkingen tegen van bepaalde andere medicijnen, zoals methotrexaat.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Hoe lang blijf je foliumzuur innemen? Je moet foliumzuur blijven innemen tot een zwangerschapsduur van minstens twaalf weken. Zodra je zwanger bent, kan je ook overschakelen naar een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen waarin het foliumzuur al is verwerkt.
Vitamine B12 is samen met foliumzuur en vitamine B6 belangrijk gebleken in de folaat- en homocysteïnestofwisseling die een goede methylering en daarmee tal van fysiologische lichaamsfuncties ondersteunt. Een te hoog gehalte aan homocysteïne kan een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.
Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om extra foliumzuur tabletten te (blijven) slikken. Foliumzuurtabletten verhogen namelijk je folaatstatus. Een lage folaatstatus in moeders verhoogt het risico dat de rug of het schedeltje van de ontwikkelende foetus niet goed dichtgroeien.
Een foliumzuurtekort kan ook verschillende oorzaken hebben: - tekorten in de voeding (bijv. bij alcoholici); - een verhoogde nood aan foliumzuur bij bijv.
Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Foliumzuur, groeten en fruit.
Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.
Tijdens de overgang is vitamine D belangrijk. Vitamine D reguleert immers de hoeveelheden calcium en fosfaat in ons bloed en zorgt voor mineralisatie en groei van onze botten. Zo zorgt het voor behoud van gezonde botten en tanden, maar ondersteunt het ook de ontwikkeling van het afweersysteem.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Ook geeft het geen bijwerkingen als je ze voor langere tijd slikt. Blijf de tabletten innemen tot de 10e week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de extra vitamine B11 heeft hierna geen zin meer, maar is ook niet schadelijk.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger?
Ouderen doen er verstandig aan om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zeggen wetenschappers. Deze stof bevordert namelijk de werking van de hersenen. Zowel het geheugen als de snelheid waarmee het brein werkt, verbeteren door foliumzuur.
Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.