Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc.(7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Enkele jaren later gaan de twee bedrijven samen: zestig procent van de aandelen komt in handen van de Koninklijke, de overige veertig procent is voor de Britse tak. In 1907 is het samengaan een feit. De Koninklijke Shell Groep houdt twee hoofdkantoren: een in Den Haag, een in Londen.
Het ging om de uitgifte van 1.300 aandelen van duizend gulden. Daarmee bedroeg het totale kapitaal van de Koninklijke 1,3 miljoen gulden, destijds een enorm bedrag.
Shell vertrekt 31 december officieel uit Nederland en is vanaf dan op papier volledig Brits. Ook verhuist het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dat heeft het energieconcern maandag bekendgemaakt.
Er zijn twee type Shell aandelen uitgegeven: "A" en "B" -aandelen. De “A” -aandelen zijn eigendom van de voormalige Koninklijke Nederlandse vennootschap en worden verhandeld op de AEX, terwijl de “B” -aandelen worden verhandeld onder de voormalige Shell Transportation & Trading Plc op de LSE.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Shell. De lijst wordt aangevoerd door de Royal Dutch Shell. Shell is het grootste bedrijf van Nederland en ook nog eens een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Het bedrijf is al actief sinds 1907 en heeft ruim 82.000 werknemers in dienst.
Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt.
"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
Koninklijke Olie en Shell Transport and Trading gingen op in Royal Dutch Shell plc, waarvan 60% van de aandelen voor aandeelhouders van Koninklijke Olie zijn en 40% voor de aandeelhouders van Shell Transport.
Royal Dutch Shell heet voortaan alleen nog maar Shell. Het koninklijke predicaat dat sinds eind 19e eeuw aan het olie- en gasconcern verbonden was, is de onderneming nu kwijt. De naam is formeel gewijzigd en dit is ook doorgegeven aan de aandelenbeurzen in onder meer Amsterdam en Londen.
De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland, vanwege de Russische inval in Oekraïne.
Shell verdiende vooral goed aan de verkoop van aardgas en de vloeibare vorm lng. Daar steeg de winst in het tweede kwartaal met maar liefst 163 procent tot 8,1 miljard dollar. De chemietak met onder meer raffinage zag de inkomsten dankzij hogere marges bijna verdubbelen tot 2,1 miljard.
De omzet van het Britse bedrijf kwam uit op 100 miljard dollar, meldt het bedrijf. Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen.
Ook de komende jaren zal Shell nog steeds miljarden investeren in de olie en gas-winning, waarbij er weliswaar wel een duurzame divisie wordt opgericht die behalve in windenergie, ook in zonne- en waterstof energie gaat investeren. De koers van de olietanker wordt dus geleidelijk verlegd.
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van 'de Koninklijke' want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.
Walmart is nog steeds het grootste bedrijf ter wereld.
Vorig jaar kregen de aandeelhouders van Shell nog een dividend, van in totaal 0,5555 euro per aandeel. Die winstuitkering zou jaarlijks met 4 procent worden verhoogd, tot het punt dat de schuld van Shell naar 65 miljard dollar zou zijn gedaald. Dat punt is nu al bereikt.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.