Heeft u een loszittende kroon of brug dan is het overigens belangrijk dat u de losse kroon of brug te allen tijde zorgvuldig bewaart en meeneemt naar uw tandarts! De tandarts kan de kroon of brug dan opnieuw proberen vast te zetten.
Door gebruik te maken van hefboomwerking wordt niets beschadigd en kan de kroon zelfs (tijdelijk) hergebruikt worden. Ideaal voor bijvoorbeeld endo's.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Losse kroon
De mogelijkheid bestaat dat het cement na verloop van tijd loslaat waarmee de kroon is vastgezet. Hierdoor kan de kroon van zijn plaats komen. Als dit gebeurt, neemt u dan direct contact op met de praktijk. Uw tandarts kan de kroon in de meeste gevallen weer terug vastmaken.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit. Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Er kan onder een kroon ineens gigantische cariës komen als de rand niet meer afsluit. Een vieze smaak duidt op een lekkende restauratie. De lekkende kroon kwam er uiteindelijk uit en het onderliggende gebitselement was volledig aangetast.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
In de regel gaan kronen en bruggen levenslang mee. Als minimum duur kunt u ongeveer 10 jaar als uitgangspunt nemen. Dit geldt ook voor een implantaat. De levensduur van implantaten, kronen en bruggen is ook erg afhankelijk van de mondhygiëne en de algehele (mond) gezondheid.
10. Kan een tandkroon verkleuren? Bij een goede mondverzorging zal een tandkroon niet verkleuren. Wel kan zich tandplak op de kroon ontwikkelen.
Wat doe ik al de kroon of brug loslaat? Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon/brug van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact op ons. De tandarts kan uw kroon/brug dan opnieuw vastmaken.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
De basisverzekering vergoedt de kosten van bruggen en kronen niet. Om toch verzekerd te zijn voor kronen en bruggen kun je je aanvullend verzekeren. De verzekering voor bruggen en kronen valt onder de aanvullende tandartsverzekering.
Een wortelkanaalbehandelingen is ook een oplossing om die ontstekingen te genezen. Een andere reden waarom een wortelkanaalbehandeling nodig kan zijn is om extra houvast voor een kroon of brug te verkrijgen. De wortel moet tot bijna aan de wortelpunt worden schoongemaakt en gevuld.
Na het aanbrengen van een kroon of brug is het verstandig nog een uur voorzichtig te zijn. U mag dan nog even niets eten of drinken. Daarna kunt u weer gewoon gebruik maken van uw gebit!
Je kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand of kies. Superglad, stevig en dezelfde kleur als je andere tanden en kiezen.
De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zullen wij twee of (hooguit) drie afspraken met u maken. Deze afspraken zullen een half uur tot anderhalf uur duren. Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn.