Wanneer u dit probleem ervaart, is de kans groot dat er weekmakers in de kit zitten die oplosbaar zijn in terpentine. Een oplosmiddelhoudende verf kan in dat geval niet gebruikt worden om kit over te schilderen, want een oplosmiddelhoudende verf droogt meestal oxidatief op.
Als de verf niet droogt kan dit komen doordat de temperatuur te laag is of de luchtvochtigheid te hoog. Een te lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid werken vertragend op de droogtijd van verf. Ook kan het te schilderen oppervlak te vochtig zijn geweest waardoor de verf niet droogt.
Het belangrijkste is dat u pas begint met verven als de kit goed en volledig is uitgehard. Houd dus altijd goed rekening met de droogtijd van de kit die u gebruikt. Gemiddeld heeft een millimeter kit ongeveer een etmaal nodig om te drogen.
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
Polymeer is doorgaans goed overschilderbaar met verf op waterbasis en verf op terpentine basis. Voorbeelden zijn oa Bison PolyMax, Hercuseal 410 all paint Glazing en Den Braven 2PS beglazingskit.
In veel gevallen zal de acrylkit na 24 uur voldoende hard zijn. Het is mogelijk dat de kit dan nog niet helemaal uitgehard is, waardoor er een kans is dat de verflaag niet goed hecht op de kit. In veel gevallen kun je acrylaatkit pas overschilderen als deze helemaal uitgehard is, tenzij anders aangegeven op het etiket.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee? Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn. Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Mocht je het overschilderen van siliconenkit overwegen, dan hebben we slecht nieuws voor je: verven over siliconenkit is geen optie. Alhoewel er kitsoorten zijn waar je wel overheen kunt schilderen, bijvoorbeeld beglazingskit is overschilderbaar, is het geen goed idee om siliconenkit te overschilderen.
Over het algemeen geldt dat 1 mm kit per etmaal droogt. Voordat u gaat overschilderen, lees goed het productblad bij de kit. Er zijn namelijk kitten die u al na een kwartier kunt overschilderen (Zwaluw Wet-on-Wet), maar over het algemeen moet de kit eerst goed uitgehard zijn voordat deze overschilderd kan worden.
Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.
Normaliter met een buitentemp van 20oC kunt u de deur na 10 tot 12 uur ( dus geen 8 tenzij u een versneller aan uw lak toevoegt, of een externe warmte lamp op uw werk richt ) sluiten als 2 uur extra op een mensenleven u niet echt teveel wordt.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Acrylverf droogt erg snel. De droogtijd bestaat uit verschillende fasen, maar over het algemeen is de verf na 10-15 minuten zodanig droog dat je niet meer nat-in-nat kunt werken. Let op: de werkelijke droogtijd is veel langer; een normale laag acrylverf zal pas na een à twee weken door en door droog zijn.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Verf droogt, vanuit zuurstof in de lucht. Hierdoor verdampt een gedeelte uit de verf (terpentine) en zal de verf drogen. De droging heeft ook te maken met de temperatuur en de luchtvochtigheid.
De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.
Als de laag siliconenkit te dik is, dan duurt het drogen langer. Door eventuele extra kit weg te schrapen, laat je de lucht bij de kit komen en wordt de droogtijd verkort. Gebruik een botermesje om de overtollige kit te verwijderen als je geen plamuurmes hebt. Hetzelfde geldt voor afdichtingsmiddel.
De droogtijd van siliconenkit hangt af van het merk kit dat je gebruikt. Eerst droogt de buitenste laag op. De kit lijkt dan droog, maar is daaronder vloeibaar. Na ongeveer 24 uur is de kit voldoende uitgehard om aan te raken.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).