Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen.
Zodra je minder tijd hebt en dus sneller je kip wilt ontdooien, raden wij je aan om de kip in een waterdichte verpakking in koud water te ontdooien. Vul een kom met koud water en leg de kip er in de waterdichte verpakking in.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
Zo kan je bevroren vlees ontdooien in koud water
Leg het vlees - dat je in de verpakking laat zitten - in een kom met koud kraanwater. Gebruik nooit warm water om je vlees te ontdooien. Dit gaat sneller, maar is niet veilig.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
'Nooit doen,' zegt Carothers. 'Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.
Vlees en vis ontdooien
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Begin op kamertemperatuur
Dit geldt eigenlijk voor alle vlees. Zo blijft het vlees malser en schrikt het niet van de grote temperatuurverschillen tussen de koelkast en de pan of oven.
Wat je dan zeker niet moet doen is het vlees ontdooien buiten te koeling. De reden hiervoor is dat het ontdooide gedeelte aan de buitenzijde van het vlees veel te warm wordt wat zorg voor de groei van bacteriën. Kort gezegd ontdooi vlees nooit buiten de koeling!
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Grotere stukken kip kun je – om de kooktijd te verkorten – in stukjes snijden. Een voordeel van deze bereidingsmethode is dat het ook uitermate geschikt is voor bevroren kip. Voor meer smaak kun je een bouillonblokje toevoegen aan het water, wanneer je kip gaat koken.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Zorgvuldig ontdooien
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Vlees en vis ontdooien
Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest.
Grotere stukken kip kun je – om de kooktijd te verkorten – in stukjes snijden. Een voordeel van deze bereidingsmethode is dat het ook uitermate geschikt is voor bevroren kip. Voor meer smaak kun je een bouillonblokje toevoegen aan het water, wanneer je kip gaat koken.
Bevroren vlees ontdooien in de koelkast
De beste en meest veilige manier om je bevroren vlees te ontdooien is in de koelkast. Schadelijke bacteriën krijgen door de koude temperatuur geen kans zich te ontwikkelen. Daarnaast blijft door de koude temperatuur het vochtverlies beperkt.
Een bevroren kip kan wel gebraden worden in de oven zonder ze eerst te ontdooien, maar is niet aan te raden. De kip wordt onregelmatig gaar waardoor de buitenkant veel te fel gebakken wordt en binnenin onvoldoende. Op die manier bestaat er een risico op salmonellabesmetting.