De oplossing met NaCl brandt met een oranje vlam, de oplossing met CaCl2 brandt met een rode vlam, de oplossing met MnCl2 brandt met roze/oranje vlammen, de oplossing met CuCl2 brandt met groene vlammen en methanol brandt met een kleurloze vlam.
Het groene lampje (koplamp met schuine streepjes ervoor) van het dimlicht brandt, wanneer je je dimlicht voert. Het is verplicht om 's nachts, in tunnels en bij mist of neerslag deze verlichting te voeren. Ook wordt tegenwoordig geadviseerd om ook overdag dimlicht te voeren.
Bij straling van de zon, bij ongeveer 6000 graden, ligt de top midden in het zichtbare gebied (groen). Die verschuiving is waarneembaar als we de temperatuur van een gloeiend voorwerp opvoeren: eerst wordt een rood gloeien zichtbaar, vervolgens oranje, geel en uiteindelijk "wit".
Om een vlammetje te krijgen, heb je warmte en een brandstof nodig. De temperatuur en het soort brandstof bepalen welke kleur of kleuren een vlam heeft.
Wat gebeurt er? Met de luchttoevoer bijna gesloten krijg je een gele vlam. Zet je de luchttoevoer volledig open, dan krijg je een blauwe vlam.
Stookseizoen en fijnstof
In huis en buiten komen door het stoken schadelijke stoffen in de lucht, ook als je geen rook ziet. Vooral bij windstil en mistig weer kan rook lang blijven hangen, tot ongeveer 400 meter rond de schoorsteen. Alle rook – en dus ook houtrook – is ongezond.
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Ten tweede wordt de vlam gekleurd door aangeslagen (energierijke) radicalen.
Het buitenaards ogende verschijnsel wordt veroorzaakt door brandend methaangas, dat wordt gevormd door de oxidatie van dood plantenmateriaal. Het gas hoopt zich op in ondergrondse holen en spleten, vat vlam wanneer het naar de oppervlakte sijpelt en produceert daar de blauwe vlammen.
De gloeiende koolstofdeeltjes geven de vlam haar typische gele kleur. Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C.
Controleer regelmatig of u goed stookt.
Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding.
Veralgemeend: een (aan de basis) blauwe vlam is het heetst 2.500°C tot 3.000°C., gevolgd door wit 1.300°C tot ongeveer 1.500°C. Hoe helderder het wit, hoe hoger de temperatuur. Daarna geel, oranje 1.100°C tot 1.200°C en rood met 1.000 ° C.
De hitte van een vuurtje is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en het soort brandstof. Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius.
Wanneer twee van deze worden gecombineerd, creëren ze de volgende laag die bekend staat als secundaire kleuren: Rood + blauw = paars (of violet) Blauw + geel = groen.
Zoek uit welke chemicaliën welke kleuren produceren
Om turquoise vlammen te maken gebruik je kopersulfaat. Om rode vlammen te maken gebruik je strontiumchloride. Om roze vlammen te maken gebruik je lithiumchloride. Om lichtgroene vlammen te maken gebruik je borax.
De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is rustgevend, ontspannend en jeugdig. Groen brengt ook een gevoel van hoop, gezondheid, avontuur en zelfbeheersing met zich mee. In het dagelijks leven wordt de kleur groen vaak gebruikt om veiligheid aan te duiden.
Gele of oranje vlammen duiden op een probleem waarbij koolmonoxide kan vrijkomen. Houd u aan de gebruiksaanwijzing van toestellen. Wees voorzichtig met tweedehands toestellen; deze kunnen lek zijn of andere problemen geven.
De blauwe vlam ontstaat wanneer de luchtschijf iets open gedraaid is. De verbranding is nu wel volledig. Er ontstaan geen roetdeeltjes die de vlam geel kleuren. We zeggen de vlam is kleurloos, in werkelijkheid zie je een lichte blauwe gloed.
De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding. Laat uw schoorsteen tenminste één keer per jaar vegen, het liefst aan het begin van het stookseizoen.
Een blauwe vlam duid op een propere verbranding, maar de hedendaagse technologie laat toe dat gaskachels omwille van de sfeer met een gele vlam kunnen branden en toch weinig schadelijke stoffen afgeven. Tijdens de verbranding van gas komen er bepaalde stoffen vrij, hoofdzakelijk waterdamp en CO2 (koolstofdioxide).
De kleurloze vlam gebruik je voor kleine hoeveelheden stof opwarmen. Een ruisende vlam gebruik je bij het sterk verhitten van stoffen.
DE NORMALE VLAM (neutraal of licht acetyleen overschot)
Deze vlam bestaat uit gelijke volume delen zuurstof en acetyleen. Deze vlam wordt gebruikt voor het lassen, solderen en verwarmen. De reducerende werking beschermt tijdens het lassen het metaaloppervlak tegen oxidatie door zuurstof uit de lucht.
geel en wit. Een kaarsvlam zal altijd oranje zijn omdat het een hele koude vlam is. Maar in een kampvuur kun je verschillende kleuren vlammen zien, de hetere plekken zijn blauw of kleurloos, de koudere plekken oranje.
branden? Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg.
De plasmatic x aansteker heeft, zoals de naam al zegt 2 arcs (stralen) die samen een ''x'' vormen. Deze x kan temperatuur bereiken van wel 900 graden Celsius!