Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Hoge niveaus van chronische stress zouden gepaard gaan met een twee keer hoger risico op een hartinfarct [Rosengren et al., 2004]. Ook studies naar specifieke stressoren vonden een verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Signalen hartinfarct
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
De kans op een hartinfarct neemt toe als je ouder wordt. Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.
In de media verschijnen regelmatig berichten dat jonge mensen plotseling overlijden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het lijkt vaak voor te komen, maar in werkelijkheid is het erg zeldzaam dat mensen onder de 45 een acute hartstilstand krijgen.
Triggerpoints in deze spier kunnen symptomen geven die lijken op een hartaanval. Triggerpoints in deze spier kunnen een diepe pijn in de schouder, arm en borst geven. Vaak ook in rust en tijdens de ademhaling. Triggerpoints in deze spier kunnen dat beklemmende gevoel op de borst geven.
Stress verhoogt de kans op een hartziekte, daar zijn de meeste onderzoekers het over eens. Een stressvol leven stelt hogere eisen aan het hart dan een leven met weinig stress. Maar stress is een minder belangrijke risicofactor voor hartziekten dan roken, diabetes, hoge bloeddruk of overgewicht.
Bij een acuut hartinfarct voelt u een heftige drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaken, armen en/of de rug en meer dan een half uur kan aanhouden. De pijn gaat meestal samen met zweten, misselijkheid en een gevoel van ziekte en angst.
In het kort
Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met spieren, slokdarm, maag, hart, longen of stress. Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress.
Als je continu het gevoel hebt dat je onder spanning staat, of moet 'vechten' of 'vluchten' spreken we van chronische stress. Ook als je niet uit een stresstoestand raakt als het gevaar voorbij is dreigt chronische stress. Chronische stress heeft een negatieve invloed op hoe jij je voelt.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Wandelen werkt stress verlagend
Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. In tegenstelling tot fietsen en hardlopen, zorgt wandelen er namelijk voor dat je vertraagt en onthaast. Bij wandelen gaat het niet om de snelheid, afstand of de prestatie.
Wanneer is een hart gezond? "Het is belangrijk om bewust te zijn van je hartgezondheid: niet roken, BMI onder de 25, bloeddruk 120/80, bloedsuiker onder de 5 en de 5-3-1-regel voor cholesterol." "De 5-3-1-regel voor cholesterol werkt als volgt: als je je cholesterol meet in het bloed, dan krijg je vaak drie waarden.
Het verschil in sterfterisico is het grootst op 20-39-jarige leeftijd (minstens 2 keer zo hoog bij mannen).
Wat je zelf kunt doen
Factoren die de kans op een hartinfarct verhogen zijn roken, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en langdurige stress. Met een gezonde leefstijl verlaag je jouw risico. Gezond leven houdt in: niet roken.