Daikin behoort tot de beste airco merken en staat bekend om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De airco's zijn multifunctioneel, waardoor u het toestel het hele jaar kunt gebruiken. Bovendien hebben ze een hoog energielabel en een laag energieverbruik bij koelen én verwarmen.
De Consumentenbond heeft dit voorjaar een elftal airconditioners getest. LG voert de ranglijst aan. De Zuid-Koreanen blijven de Japanners van Mitsubishi Electric net voor. De bond heeft in totaal 11 single split airco's getest met een capaciteit van 2,5 tot 3,5 kW.
Als u één ruimte wilt verwarmen kunt u het beste kiezen voor een single split airco. Deze bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Dit is ideaal voor het koelen en verwarmen van één ruimte in uw woning. Dit is het meest gekozen systeem door particulieren.
De stilste airco's van AircoGarant (tussen 19 en 21 dB - binnenunit) Over het algemeen is de beste optie voor een stille airco, een Panasonic split airco. Dit is een aircosysteem met een binnen- en buitenunit.
Wij adviseren dan altijd een split airco A+++. Een split-unit is vergeleken met een mobiele airco stiller, energiezuiniger en biedt meer koelcapaciteit. Een split airco is een vast wandmodel dat bestaat uit één buitenunit en één of meer binnenunits.
Nadelen airco verwarming
Dat is slecht voor je energierekening en — als deze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen — voor het milieu. Dit kun je wel deels compenseren met zonnepanelen. Ruimte nodig. In elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig.
Verbruik van een airco compenseren
Omgerekend heeft u 1 à 2 extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik van een airconditioning te compenseren.
Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
Wat zijn B-merk airco's? B-merk airco's zijn over het algemeen goedkoper dan A-merk airco's. Ze zijn echter niet altijd van dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als A-merk airco's. Voorbeelden van B-merken zijn Gree, Haier en Hisense.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.
De LG Prestige (F09MT NSM / F09MT U24) heeft daarbij de titel 'Beste uit de test' ontvangen. De LG Prestige split unit airconditioner met A+++ energielabel beschikt over een binnen- en een buitenunit en een koelvermogen van 2,5 kW.
Het grootste verschil is dan vooral dat Daikin in ontwerp iets meer smaken heeft. Ze hebben verschillende lijnen met mooie strakke designs waar je uit kunt kiezen. Daarnaast is het zo dat bijna elke koelmonteur Mitsubishi Heavy Industries levert, maar Daikin is nog niet in die positie.
Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco's draaien op de energie die het dak zelf levert.
Het is mogelijk om uw airco volledig op zonnepanelen te laten lopen. Voor een airco met een verbruik van rond de 3.000 kWh zijn ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
Voor een airco met 4 units heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig om 3.000 kWh per jaar op te wekken. Dit betekent dat je voor 2 units ongeveer 5 à 6 zonnepanelen nodig hebt.
Het koudemiddel dat in de airco wordt gebruikt, heeft namelijk een kookpunt dat ver beneden de 0° Celsius ligt. Hierdoor zal de airco zelfs bij buitentemperaturen van -15° C nog steeds blijven verwarmen. Het is wel zo dat het rendement afneemt als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen toeneemt.
Het verwarmen met de airco kan tot buitentemperaturen van -15°C. Het is geen enkel probleem om in Nederland een ruimte met behulp van een airconditioning te verwarmen. Zeker met een energiezuinige airco is het interessant om een airco te gebruiken als verwarming.
Een airco gebruiken als hoofdverwarming is enkel mogelijk bij goed geïsoleerde woningen én als je meerdere binnenunits hebt.
Ja, verwarmen met airco is aanzienlijk energiezuiniger dan veel traditionele verwarmingssystemen. Omdat het systeem gebruikmaakt van de warmte in de buitenlucht, verbruikt het minder energie om je huis te verwarmen.
Door een woning (deels) te verwarmen met een airco, gaat het gasverbruik omlaag.Maar door het verwarmen met een airco zal het energieverbruik stijgen. Hoeveel er bespaard kan worden, hangt af van meerdere factoren, zoals de COP-waarde, de prijs voor gas en elektra en het type airco.
Ook vind je hier antwoord op 'wat kost een airco aan stroom? '. Om te vergelijken: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo'n 3413 kWh per jaar, wat gelijk staat aan €1830,- (aug 2022). De stroomkosten van een airco bedragen dus ongeveer 7% tot 15% van de totale energiekosten.