Allereerst schakel je de vriezer uit. Dit doe je met de uitknop aan de bovenkant van het apparaat. Heeft jouw vriezer geen uitknop? Trek dan de stekker uit het stopcontact.
Een andere methode die zeer snel is en ook goed werkt is de vriezer ontdooien met warme lucht. Dit kan bijvoorbeeld met de föhn (niet op de heetste stand en let op dat je föhn nooit in contact komt met water!) of door middel van een ventilator die je voor je vriezer plaatst. Zo kun je de vriezer zeer snel ontdooien.
Wanneer de vriezer goed op zijn plek staat, zet je het apparaat aan. De meeste modellen hebben een aan- en uitknop. Wanneer deze knop ontbreekt, gaat de vriezer aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt.
Een vriezer zet je uit door de stekker uit het apparaat te trekken. Sommige diepvrieskasten hebben ook een uitknop die je in kunt drukken. Er zijn verschillende soorten vriezers, die een verschillende benadering vragen.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Tip 4: zet de koelkast uit en laat de deur open
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken. Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De werking van een diepvriezer
De koelende werking ontleent de diepvriezer aan de verdamping van een vloeibaar koelmiddel. Warmte uit de lucht in de koelkast word door de compressor of warmtepomp onttrokken om deze vloeistof te laten verdampen. Deze damp wordt, vervolgens, terug in de omgeving afgezet.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan. Als het te koud is, kan een vriezer uitvallen.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.