Het in Nederland (Kaukasische ras) meest voorkomende natte oorsmeer verandert van kleur en consistentie als het ouder wordt; van ´smeuïge´ goudgele droge oorsmeervlokken, via een stadium van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer. Droog oorsmeer is vanaf het ontstaan hard en brokkelig.
De functie van oorsmeer is de bescherming van de huid in de gehoorgang tegen vocht en beschadiging. Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig.
Donker oorsmeer geeft aan hoe het lichaam zweet afgeeft. Hoe donkerder van kleur, hoe groter de kans dat een persoon een chemische stof in het zweet heeft waardoor een persoon meer lichaamsgeur produceert. Personen met donkerder oorsmeer produceren vaak meer lichaamsgeur dan personen met lichter cerumen.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
De enige reden om een oorprop zelf te verwijderen, is als je echt merkt dat het je gehoor belemmert. Anders mag je jouw oorsmeer gewoon lekker laten zitten – jouw oor kan zichzelf namelijk prima zelf schoonhouden. Om de blokkade in jouw oor wat zachter te maken, kan je een olie in je oor druppelen.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Het bestaat uit huidschilfers, talg, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een vettige, kleverige smurrie met een bittere nasmaak.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Deze spray werkt zeer goed. Het voelt niet onaangenaam aan en verwijderd effectief alle oorsmeer. Het is wel raadzaam om een zakdoek in de buurt te houden, er loopt gemakkelijk wat vloeistof direct weer uit het oor.
Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
Veel mensen zien oorsmeer maar als een lastig vies goedje waar je maar zo snel mogelijk vanaf moet komen, terwijl het een aantal zeer nuttige functies heeft voor ons oor. Door het vettige karakter werkt het waterafstotend en beschermt ons oor zo tegen vocht. Vandaar dat de andere naam ervoor oorwas is.
Oorsmeer bestaat uit 1000-2000 talgklieren die zich mengen met huidschilfers, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een kleverige, vette smeer met een ietwat bittere taste.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.