Codeïne is een hoestprikkeldempend medicijn. Het vermindert de neiging tot hoesten.Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest, pijn en diarree.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
De combinatie van codeïne met paracetamol zou meer pijnstilling geven. Dit effect is echter nooit aangetoond. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt 3 tot 5 uur aan.
De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig. De volgende bijwerkingen van codeïne zijn bekend, maar treden zelden op: Misselijkheid.
Let op: artsen raden af om codeïne te gebruiken bij acuut hoesten en slijmhoest. Bij een slijmhoest zit er slijm in de longen vast. Meestal is een virus of infectie de oorzaak. Hoesten is dan nodig om het slijm uit de longen te krijgen.
Codeïne is een hoestprikkeldempend medicijn. Het vermindert de neiging tot hoesten. Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest en pijn.
Begin altijd met een lage dosering: 1 dosis hoestdrank waarin 50mg codeïne zit en 30 mg promethazine. Neem sowieso niet meer dan 2 dosissen. Bij een hoge dosis kan je gaan hallucineren, out-gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Codeïne is verslavend.
De dosering voor tabletten is 10 tot 20 mg elke zes uur, met een maximum van 120 mg per dag. Voor stroop is de gebruikelijke dosering 20 ml (daarin zit ongeveer 7,8 mg codeïne). Neem dit maximaal vier keer per dag. De dosering voor tabletten is 5 tot 10 mg per keer, indien nodig verhogen tot maximaal 60 mg per dag.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Overdosering kan fataal zijn. Een dosis van 25 g paracetamol wordt als dodelijk beschouwd, de letale dosis codeïne wordt geschat op 0,5–1,0 g (7–14 mg/kg lichaamsgewicht).
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
Codeïne is een opiaat (afgeleide van morfine). Codeïne heeft een verdovend effect en kan bepaalde lichaamsfuncties vertragen, onder andere de ademhaling.
Het ontwenningsmiddel naltrexon gaat de werking van codeïne tegen. Hierdoor heeft codeïne minder effect. Als u codeïne langdurig gebruikt, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Gebruik deze combinatie niet.
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden. Als u het medicijn alleen soms gebruikt, mag u in ieder geval 24 uur daarna niet (auto)rijden.
Van alle mensen met lang klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit geldt voor alle klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Neem niet meer dan 240 mg per 24 uur. Bij doses hoger dan 60 mg per keer neemt het effect niet verder toe, wel de kans op bijwerkingen. Dit geneesmiddel mag niet langer dan 3 dagen worden gebruikt. Wanneer de pijn na 3 dagen niet beter is, moet u uw arts raadplegen.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd. Althans, tot op zekere hoogte, zegt Van der Werf.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.