Uit voorzorg zijn de meeste windmolens zo ingesteld dat ze bij windkracht 10 of hoger automatisch in de 'vaanstand' gaan.Hierbij kantelen de kop en de wieken zodat de wind alleen tegen de scherpe zijde van de wieken waait. Van de voorkant lijken ze dan dunnere wieken te hebben.
Altijd met de neus in de wind
Pitch-motoren draaien de wieken zelf in of uit de wind. Zo profiteert de windturbine steeds van de windsnelheid en windrichting.
De bovenkant van de molen werd nu los op de onderkant gezet waardoor de bovenkant van de molen kon draaien. Hierdoor konden de wieken van de molen altijd in de richting van de wind worden gedraaid. De eerste echte windmolen die gebruikt werd voor het opwekken van stroom werd gebouwd in 1888.
"Er zitten drie wieken aan die een beetje schuin staan.De wind wil daar langs en daardoor gaat hij draaien.Hoe harder de wind er tegenaan drukt, hoe harder de wieken draaien. Aan de wieken zit een as die via een tandwielbak – net als in de auto – zit aangesloten op een generator.
Een logische reden waarom windmolens soms stil staan, is dat het niet hard genoeg waait om de windmolen te laten draaien. Onder windkracht 2 draaien ze vrijwel niet. Ze staan dan wel in de vrije stand en kunnen gaan draaien wanneer er wel genoeg windkracht is.
De molens die je in Nederland ziet zijn van hout. Ook de as tussen de wieken en de wielen in de molen is van hout. Om deze zo stevig mogelijk te houden en te zorgen dat de barsten in het hout niet verder open gedraaid worden, moet deze linksom draaien. Daarom draaien de wieken van een molen ook linksom.
Een nieuw type windturbine op zee kan ook energie produceren op momenten dat er geen wind staat. Hoe dat kan? De turbine maakt gebruik van de druk onder water.
Heb je je ooit afgevraagd waarom windmolens niet draaien, terwijl het toch lekker waait? Het antwoord klinkt misschien vreemd: dat komt door de wind! Als het heel hard waait zetten we de wieken vaak stil om schade aan de windmolen te voorkomen.
De meeste moderne molens (windturbines) draaien rechtsom dus met de klok mee. De molenaar kan de kap van de molen draaien (kruien heet dat) om de wieken op de wind te zetten. Bij wind van achter zou de molen achteruit gaan draaien en omdat het remsysteem dan niet meer werkt is dat heel gevaarlijk.
Molenaar is rechts
Zoals dit: de meeste mensen zijn rechtshandig, de meeste molenbouwers dus ook. Voordat er windmolens waren, maalden mensen met de hand. Dan draai je over het algemeen de bovenste steen linksom. Wil je datzelfde effect in de molen, dan krijg je linksdraaiende wieken.
Grondzeiler; de wieken van de molen raken bij het ronddraaien bijna de grond. Om te voorkomen dat de molenaar of het bezoek “een klap van de molenwiek” krijgt zijn er twee tegenover elkaar liggende deuren in de romp aangebracht. Bovenkruier; dit betekent dat de hele kap aan de bovenkant kan draaien.
'Vanwege de krachten die op de as worden uitgeoefend, is het daarom beter om de wieken tegen de klok in te laten draaien.Dan loop je minder kans dat het hout gaat scheuren.
Een turbine begint stroom te leveren bij windkracht 2. Bij windkracht 6 bereikt de windturbine doorgaans het maximale vermogen. Bij hogere windsnelheden blijft het vermogen constant; vanaf windkracht 10 wordt de windmolen automatisch stilgezet of afgeremd, vanwege de veiligheid.
De meeste windmolens zijn uitgerust met een zogenaamde asynchrone generator. Dit is in principe een ,,gewone” draaistroommotor (elektromotor) zoals die ook voor de aandrijving van voervijzels, mestschuiven en vacuümpompen wordt gebruikt, Deze motoren hebben een toerental van 3000 omwentelingen per minuut.
Een rotorblad is ongeveer 35 meter lang. Het uiteinde van een rotorblad haalt een snelheid van meer dan 250 kilometer per uur. Een moderne windturbine levert voldoende stroom voor ongeveer 650 huishoudens.
Alleen poldermolens zijn in principe geschikt voor bewoning. En een aantal daarvan valt weer af omdat de woonruimte naar de hedendaagse maatstaven ongeschikt is. Een kleine 150 molens zijn bewoond. In veel gevallen door de molenaar.
Een windmolen onder de 100 kilowatt kost je ongeveer 2.500 tot 7.000 euro per kilowatt.Voor een kleine windmolen van 10 kilowatt betaal je tussen de 40.000 en 70.000 euro. Daarmee genereer je zo'n 10 kW in een uur.
De Pelmolen draait 80 ende per minuut dwz 1 wiekeinde maakt 20 hele cirkelbewegingen per minuut. Snelheid ( km /uur): aflegde afstand (omtrek cirkel) per tijdseenheid.
Een verplichting om bij massale vogeltrek de windturbines (nagenoeg) stil te zetten om botsingen met de wieken te voorkomen. Een stilstandsverplichting bij omstandigheden waarin vleermuizen massaal de Noordzee oversteken.
Gemiddeld wekt een windwokkel bij een windsnelheid van 10 m/s zo'n 1750 kWh per jaar op. Met de huidige elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh is de terugverdientijd dus zo'n 3 á 4 jaar, wat ruim binnen de technische levensduur (20 jaar) van de windmolen is.
Windturbines moeten op een bepaalde minimale afstand van elkaar staan. Een vuistregel voor de onderlinge afstand is vijf keer de diameter van de rotor. Een kleinere onderlinge afstand heeft tot gevolg dat de turbines niet optimaal profiteren van de wind: ze staan dan bij sommige windrichtingen in elkaars luwte.
Waarom het zo goed werkt heeft alles te maken met de zichtbaarheid van de windturbines. "Je moet je voorstellen dat als die wieken aan het draaien zijn, ze op een gegeven moment zo hard gaan dat met name de uiteinden van de wieken minder zichtbaar zijn. Die dingen draaien namelijk tot wel 250 kilometer per uur.
Over de windkracht hebben we helaas minder te zeggen: bij minder wind dan 2,5 m/sec.(windkracht 2) gaan de molens uit. De rotor van de molen staat op dat moment in een vrije stand en kan nog wel draaien. In ongeveer 20% van de tijd is dit het geval.
Er bevinden zich duizenden liters olie in een windmolen. Wordt deze olie vaak ververst? Een windmolen op zee bevat ongeveer 2000 liter 'gear olie' en 500 liter hydraulische olie. De olie wordt normaal om de zeven jaar ververst – tenzij er zich een lek of ander probleem voordoet natuurlijk.