Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Er zijn veel verschillende soorten bomen die uiteindelijk geschikt zijn voor de papiersector. Fijnsparren, Dennebomen , Berken, Populieren, Beuken en Eucalyptus bomen.
Een boom levert circa 300 kilo papier op. Een vierkante meter papier weegt 80 gram. Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht.
Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4].
"Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look."
Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Stap 1: Bevochtig de papierpulp en scheur het in kleine stukjes. Laat het volledig inweken. Stap 2: Klop de papierpulp tot een uniforme consistentie met een handklopper of een elektrische handmixer. Stap 3: Giet het mengsel in een bak die groot genoeg is voor de mal voor het maken van papier.
Hoe werkt het? Je maakt een soort papier mache, van stukken papier en water. Eventueel mix je er nog zaagsel en gemaaid gras dorheen. De pulp stop je in de pers, je perst zoveel mogelijk water eruit en je legt de briketten te drogen - op internet worden droogtijden genoemd van een paar weken tot een jaar.
U kunt in uw berekening uitgaan van de volgende gegevens: per 1000 liter container kunt u ongeveer 1 m3 papier kwijt. In gewicht staat dit gelijk aan zo'n 0,8 kilogram papier. Bij twijfel over welk formaat container geschikt is voor uw bedrijf, vindt u onderaan dit artikel onze contactgegevens.
Het gewicht varieert van 600 tot 8000 kilo, met een maximale kluitdoorsnede van ruim 2 meter. De prijzen zijn afhankelijk van leeftijd, soort en formaat en lopen uiteen van € 600,- tot € 8.000,- Bomencentrum Nederland heeft ruim 100 soorten grote bomen op voorraad.
De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo'n 10 liter water nodig.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
Papier als verpakking
Verpakkingspapier bestaat in Nederland voor ongeveer 86% uit gerecyclede papiervezels. Omdat papier van een hernieuwbare grondstof gemaakt is, namelijk hout, heeft het minder klimaatverandering tot gevolg dan plastic.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
De productie van al dat toiletpapier heeft een flinke impact op natuur en klimaat. Zo is er voor één rol al 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig. Helaas wordt slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier gemaakt van gerecycled materiaal.
Bamboe produceert tijdens de groei circa 30-35% procent meer zuurstof dan andere planten en bomen en neemt tegelijkertijd gemiddeld 2 tot 2,5 maal zoveel CO2 op als hout. Dit is vooral te danken aan de snelle groei van bamboe. Tijdens het productieproces laat bamboe nagenoeg geen ongewenste bijproducten achter.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Voor niet geïntegreerde productie (virgin vezels): 8,7 GJ per ton geproduceerd papier. Voor geïntegreerde productie (gerecyclede vezels): 8,8 GJ per ton geproduceerd papier.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
In 'Hoeveel bomen? ' wordt er niet alleen over bomen gesproken. Via grote en kleine dieren ervaren kinderen ook in dit boek spelenderwijs dat iemand die hard roept niet automatisch gelijk hoeft te hebben, maar dat iemand die over iets nadenkt en een zacht stemmetje heeft ook een goed antwoord kan geven.