Het zijn er duizend en die staan vooral in steden en langs provinciale wegen in de Randstad en Noord-Brabant. De camera's meten de verkeersintensiteit.
Verspreid door Nederland hangen zo'n 300 ANPR-camera's. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera's scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
In Nederland zijn er zeker 204.441 camera's in de openbare ruimte, zo blijkt uit onderzoek van Sargasso. Er hangen 2.700 camera's in met name uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Ook wordt cameratoezicht ingezet voor toezicht op snelwegen, in het openbaar vervoer en door bedrijven en particulieren.
De Privacycommissie telt 47.137 sites in België waar er camera's hangen. Om het werkelijk aantal camera's te kennen, mag je dat geval gerust verdubbelen of verviervoudigen.
De meest recente cijfers zijn die van het aantal ANPR-camera's. Daarvan hangen er op 875 plaatsen verspreid over Vlaanderen. Wat we op deze pagina's in kaart brengen, is dus slechts een fractie.
De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
Groot-Brittannië wordt gezien, aldus Trouw, als het land met de meeste camera's per inwoner. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de beveiligingsbranche hangen er circa 5,9 miljoen particuliere en overheidscamera's in het land.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
Kabels: Een echte beveiligingscamera is vrijwel altijd aangesloten, plaats dus op een realistische manier een kabeltje. Stickers en borden: Het is verplicht om je camerabewaking kenbaar te maken, plaats dus altijd camerabewaking stickers of bordjes in de ruimte van je dummy camera.
Een ANPR-camera valt, technisch gezien, vrijwel niet te omzeilen. Ze kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren, zijn ongevoelig voor sommige 'sprays' die zouden werken tegen flitscamera's, en zijn in staat om niet alleen een nummerplaat te lezen, maar ook gezichten te scannen.
We kunnen met zekerheid zeggen dat er 1625 ANPR-camera's langs de Nederlandse wegen staan.
De politie kan een aantal dingen zien: Tenaamgestelde Verzekerd (ja of nee, en ook waar) Gekeurd (wanneer) Wanneer op naam gesteld Relevante registraties op voertuig (en tennaamgestelde) etcetera.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
Dat gebeurt met een camera die naar de contouren van een kentekenplaat zoekt. De camera maakt een foto en 'vertaalt' dat dit naar een bepaald kenteken. Als het kenteken wordt herkend in de database, is er een zogenoemde 'hit'.
ANPR-camera's (automatic number plate recognition) zijn camera's waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet of als de politie een rechercheonderzoek start. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis als u zich aan de regels houdt. De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen, zoals uw huis, tuin of auto.
In Amsterdam staan de meeste camera's: 21.816. Per vierkante kilometer komt dat neer op ongeveer 100 camera's. Voor iedere 10.000 inwoners die de stad telt, zijn er 253 camera's. Ook Rotterdamse bedrijven, particulieren en overheden observeerden op grote schaal de openbare ruimte met 13.771 camera's.
Dit compacte cameraatje is overal makkelijk mee heen te nemen en kan door zijn vele accessoires voor allerlei toepassingen gebruikt worden. De kwaliteit van de beelden van de GoPro zijn ook erg goed te noemen. Ze kunnen filmen in 4K kwaliteit en met de nieuwste versie zelfs 5K.
In Den Haag hangen circa 140 vaste camera's: in straten rondom de treinstations Hollands Spoor en Centraal. in winkelgebieden: Herengracht, Korte Poten, Plein, Lange Poten, Vlamingstraat, De Laan, Spuistraat, Stationsweg, Wagenstraat en Grote Marktstraat. in prostitutiestraten: Geleenstraat, Hunsestraat en ...
De camera's hebben hun nut al bewezen in het kader van criminaliteitsbestrijding en hebben een preventief effect. En vanaf morgen - woensdag - kunnen er dus ook snelheidsovertredingen mee worden vastgesteld. Bij de trajectcontrole is het de gemiddelde snelheid tussen twee punten die telt.
Camera's langs de vaarweg
Vanuit verkeersposten kunnen medewerkers sluizen en/of vaarwegen in de gaten houden en zo de doorstroming, veiligheid en bediening van beweegbare bruggen en sluizen voor het vaarwegverkeer regelen. De camera's langs de vaarwegen en bij beweegbare bruggen kunnen beelden opnemen.
Deze camera's, ook wel slimme camera's genoemd, kunnen naast het meten van de snelheid (trajectcontrole), ook nummerplaten herkennen van bijvoorbeeld geseinde of gestolen wagens. Via een vast ANPR-netwerk wil de politiezone Voorkempen haar ganse grondgebied in verschillende fasen uitbreiden met deze slimme camera's.