De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
In het Lingebos kan weer zonder zorgen gezwommen worden. Een waarschuwing voor zwemmersjeuk is ingetrokken nadat uit een recente controle bleek dat het water in de zwemplas veilig is. Begin deze week werd ook bekend dat de Wiel in Asperen weer vrij is van blauwalg, daar kan dus ook gezwommen worden.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Kijk voordat je gaat zwemmen in natuurwater altijd even op www.zwemwater.nl. Op deze site staat een actueel overzicht van de zwemlocaties en de waarschuwingen over onder andere blauwalg en botulisme.
Mag ik zwemmen in de Maas? Nee. Zwemmen in de Maas is niet toegestaan omdat dit vele risico's met zich meebrengt (waterkwaliteit, verraderlijke stroming van water, ...). Aan enkele van de Maasplassen werden er wel dagstranden gecreërd waar je wél veilig het water in kan.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke.
Zwemmen in natuurwater aan de Maas op de meeste plekken weer veilig. Voor veel plekken aan de Maas is weer een positief zwemadvies gegeven (foto: Provincie Noord-Brabant). De meeste officiële zwemplekken aan de Maas zijn weer veilig om te zwemmen.
Het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen gelegen in Elst, grenzend aan Arnhem-Zuid, is een recreatiegebied waar u prima een dagje uit kunt gaan. Je kunt hier heerlijk zwemmen, luieren, vissen, surfen, duiken of kanoën.
Zwemmen in natuurwater is gezond, maar niet geheel zonder risico's. Om te voorkomen dat u ziek wordt, moet het water van de zwemplekken aan strenge normen voldoen. Daarbij kunnen er in open water onzichtbare gevaren op de loer liggen, zoals obstakels en gevaarlijke koudestromen.
Wat kun je doen als je eenmaal zwemmersjeuk hebt? De jeuk en uitslag kunnen na een halve dag alweer verdwijnen, maar ook twee of drie weken aanhouden. De jeuk gaat meestal eerder vanzelf over.
Blauwalgen herkennen
Het lijkt het meest op een laagje drijvende verf. Ook kan er langs de oever wit of blauw schuim verschijnen. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga hier dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
Hoe ziet blauwalg eruit? Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens. De kleur kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Dit verklaart de naam.
Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten.
De recreatieplas is 10 ha groot en is op sommige plaatsen wel 14 meter diep. Het bestaat uit een kindvriendelijk deel, afgescheiden door een drijflijn, omgeven door ligweiden en een zandstrand, met een geleidelijk aflopend strand tot ongeveer 1 meter diep.
Pas na een paar donkere dagen, na mooi weer, drijft er een laag blauwalgen op het water. Deze laag sterft na een tijdje weer af. Dan verdwijnt deze uit zichzelf.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
Kun je zwemmen in groen water? Het korte antwoord is nee, dat kan niet . Dit is waarom: Hoewel de groene algen niet schadelijk zijn, kunnen de bacteriën die zich voeden met de algen problemen veroorzaken.
Op de website van Zwemwater vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Buitenzwemmen is goed voor je bloedsomloop. Door de kou gaat je lichaam er automatisch voor zorgen dat je bloed sneller stroomt zodat het niet te veel afkoelt. Zo gaat er meer bloed naar je vitale organen, zoals je hart en dat is goed voor je doorbloeding.
Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel. Na het zwemmen blijft er chloor achter op je lichaam en de warme douche helpt om de chemicaliën die de irritaties veroorzaken te verwijderen.
Fun Beach is namelijk één van de schoonste en veiligste dagstranden van Nederland. Zo is The Beach als eerste in Limburg onderscheiden met de Blauwe Vlag, een internationale erkenning voor dagstranden die voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van veiligheid en goede waterkwaliteit.
Minder risico op hart- en vaatziekten
minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Ja, zwemmen is goed voor je gezondheid, omdat het helpt bij gewichtsverlies, je conditie verbetert, diverse spiergroepen traint, je rug ontlast, je brein stimuleert, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, geschikt is voor revalidatie, stress vermindert, de slaap verbetert, en bovendien leuk is om te doen.