Ook wanneer jouw konijnen zindelijk zijn, los in huis of de tuin rondlopen en een konijnentoilet gebruiken is hennepvezel een goede keuze voor in het konijnentoilet.
Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is.In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
- Houten planken/vlonders: deze kunnen gebruikt worden, zo lang er geen spleten tussen zitten en ze goed op elkaar aansluiten. Dit type ondergrond is het beste te gebruiken bij konijnen die goed zindelijk zijn. Anders is het lastig om de planken schoon te krijgen.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Er zijn een aantal handige hulpjes voor het schoonmaken van een konijnenhok. De spullen die je minimaal nodig hebt voor het schoonmaken van het hok zijn een blik, handveger en bezem.Een schuurspons of afwaskwast is ook handig, om het schoonmaakmiddel goed te verdelen en om de vuile plekken er af te kunnen krijgen.
Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben.
Konijnen hebben behoefte aan stro, hooi en hout om op te knagen.
Door middel van Stro naast een absorberende vezel kunt u uw hok extra isoleren. Het kan het beste gebruikt worden op dagen dat het vriest. Stro neemt nl. geen vocht op dus is alleen als isolatiemateriaal te gebruiken!
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.
Doe azijn op de ingedroogde plasvlekken. Je kunt gewoon natuurazijn gebruiken. Een kwartiertje laten intrekken en je kunt het zo er afborstelen met een afwaskwast.
Vooral niet-gecastreerde konijnen, zowel mannetjes als vrouwtjes, kunnen de gewoonte hebben voor, of om de kooi heen, te plassen. Hiermee willen ze aangeven dat de kooi persoonlijk bezit is, waar niemand aan moet komen.
Voor het maken van konijn in het zuur worden konijnenbouten gemarineerd in azijn met kruiden, minimaal een dag vooraf. Hierdoor wordt het vlees ontzettend mals en na het urenlang stoven valt het smaakvolle konijnenvlees zo van het bot.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden, is met stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Verhoog in de koude maanden de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft je konijn een warme kerst! Ook tijdens warme periodes kan je trouwens gewoon stro gebruiken.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Maak de oren van je konijn nat
De oren van een konijn bevatten namelijk belangrijke bloedvaten. Deze bloedvaten worden gebruikt om warmte kwijt te raken aan de omgeving. Door de oren van je konijn met lauw water nat te maken (bijvoorbeeld met een washandje) kun je jouw konijn verkoeling bieden.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.
Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Geschikte groenten (het beste is om te variëren)
Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree. Voor erbij een takje peterselie of selderie.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.