Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder.
Hoelang duurt het afkicken van neusspray
Je kunt binnen een week afkicken van een verslaving aan neusspray. Wanneer je cold turkey stopt, zal de neus een week lang vanwege het zogeheten rebound effect verstopt raken. Hierna stabiliseert het slijmvlies in de neus en verdwijnen de afkickverschijnselen.
Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan.
U kunt in één keer stoppen. Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies.
Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Symptomen van een neussprayverslaving
Een neussprayverslaving is te herkennen aan wanneer je langer dan twee weken dagelijks neusspray gebruikt. Je hebt de neusspray nodig om de neus vrij te houden. Je kunt niet vrij ademen zonder neusspray. De xylometazoline tast de trilharen en het neusslijmvlies aan.
Gebruik je al langer dan een week een neusspray?Gebruik je hem zelfs bijna dagelijks?En neem jij je neusspray overal mee?Dan ben je waarschijnlijk verslaafd aan neusspray.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel 'Otrivinisme' genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts.
Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
Het sprayen kan verlossing bieden, maar het heeft ook een keerzijde: je kan er namelijk verslaafd aan raken. Daarom is het verstandig om het niet te vaak en niet te lang te gebruiken. Kanttekening: het is niet zo dat je na één keer gebruiken al niet meer zonder kan, en lang niet alle soorten neussprays zijn verslavend.
Meestal begin je met een neusspray vanwege verkoudheid, loopneus, vastzittend slijm in de neus of verstopte holtes zoals bijholteontsteking. Echter, het gevaar van behoorlijk wat neussprays is dat mensen er verslaafd aan raken. Als u stopt met neusspray, verwijden de bloedvaatjes weer en nemen de klachten toe.
Je kunt verslaving voorkomen door juist niet een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline te gebruiken. Overweeg in plaats daarvan het gebruik van een neusspray met zoutoplossing om de neus te spoelen en te bevochtigen. Dit helpt vaak ook bij het verminderen van congestie.
Volgens NRC zijn naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen verslaafd aan neussprays.
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is (ook bij langere toepassing) volstrekt gevaarloos.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Er zijn erg veel oorzaken voor een verstopte neus. De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus, is dit doorgaans goed te behandelen door de KNO-arts.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen.