U kunt ervoor kiezen om te stoppen met dialyseren, wanneer u zelf vindt dat de behandeling geestelijk of lichamelijk te zwaar wordt.
Als je geen dialyse (meer) wilt
Dit noemen we conservatieve behandeling. De reden kan medisch zijn, zoals een zwakke lichamelijke conditie. Of persoonlijk: je wilt zelf geen dialyse (meer), bijvoorbeeld omdat de nadelen zwaarder voor je wegen, dan een langer leven. Je mag daarover zelf beslissen.
Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.
De mortaliteit van dialysepatiënten is hoog: de helft van de patiënten die tussen hun 45e en 65e levensjaar start met dialyseren, overlijdt binnen vijf jaar. Van de totale groep dialysepatiënten overlijdt jaarlijks ongeveer 1 op de 6 patiënten.
Je kunt niet oneindig blijven dialyseren, omdat het hart en de bloedvaten hier erg onder lijden. Daarnaast is het effect van dialyse beperkt. Het neemt namelijk maar een klein deel van de nierfunctie over. Dialyse verhelpt de klachten als gevolg van nierfalen, zoals jeuk en vochtophoping, daardoor niet.
Door dialyse krijgen de beschadigde nieren de kans zich te herstellen. In de meeste gevallen duurt het minimaal enkele weken voordat de nieren weer goed hersteld zijn en weer voldoende functioneren.
Dialyse duurt overdag 3 tot 4 uur en 's nachts 6 tot 10 uur. Dialyse moet een aantal keer per week. Vaak kunt u jaren dialyse krijgen.
De meeste nierpatiënten overlijden uiteindelijk niet aan nierfalen. Ze overlijden aan andere aandoeningen. Bijvoorbeeld een longontsteking of een hartinfarct. Als u wel overlijdt aan nierfalen, raakt u bewusteloos en uiteindelijk in coma.
Soms herstellen de nieren zich gelukkig weer. Maar het kan ook gebeuren dat je na acuut nierfalen chronische nierschade houdt.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
De arts beoordeelt hoelang de dialysebehandeling nodig is. Dit hangt af van de oorzaak van uw verslechterde nierfunctie. Soms is een dialysebehandeling tijdelijk, vaak is het levenslang nodig.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Dit is een grote belasting voor je lichaam. Drink daarom niet meer dan twee glazen of kopjes tijdens de dialyse.
Voorbeelden zijn kant-en-klare maaltijden, fastfood, chips, kaas, bewerkt vlees, bouillon en soep. Deze producten zijn voor nierpatiënten minder geschikt om te eten. Dit betekent niet dat nierpatiënten smakeloos moeten eten.
Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter. U krijgt dorst, het lichaam houdt meer vocht vast en de bloeddruk stijgt.
Acuut nierfalen kan (deels) omkeerbaar zijn als er tijdig wordt ingegrepen. In dit geval proberen we de oorzaak van de problemen zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. De hond of kat wordt daarvoor meestal opgenomen en ondersteund met infuus.
Als u een nierziekte heeft en uw nieren werken voor minder dan 10%, kunt u in aanmerking komen voor nierfunctievervangende therapie. Dit kan een niertransplantatie zijn, maar ook dialyse.
Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut. Deze waarde neemt af met toenemende leeftijd. Bij een bejaard persoon kan een waarde van 30 tot 45 milliliter per minuut nog normaal zijn.
Het drinken van veel water/vocht zorgt voor lagere concentraties van het hormoon ADH en cAMP in het bloed. Het drinken van water zou daarom in theorie gunstig kunnen zijn.
Een grijsachtige tint is een teken van beginnende nierstenen. Het zijn dan de microscopische nierstenen die voor de grijze kleur zorgen. Je kan best je huisarts contacteren als je urine grijs is of een branderig gevoel hebt bij het plassen. Verder is het ook nodig om voldoende te drinken.
Naast de hemodialyse op de dialyseafdeling in ons Niercentrum en de peritoneaal dialyse, kunnen wij u ook thuishemodialyse aanbieden. Bij thuishemodialyse krijgt u dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan thuis in uw eigen vertrouwde omgeving.
Helaas hebben de meeste dialysepatiënten ervaring met spierkrampen als vervelende en pijnlijke verwikkeling tijdens of vlak na de dialyse. Slechts heel uitzonderlijk blijven deze krampen continu aanwezig tijdens twee dialysesessies.
De shunt wordt meestal geplaatst in de bovenof onderarm. Een shunt is gemakkelijk aan te prikken en gaat vaak jarenlang mee. Bij hemodialyse worden via uw bloed afvalstoffen en vocht uit het lichaam verwijderd met behulp van een filter (de kunstnier).
Hoe u zich na de dialyse voelt is erg verschillend. Het kan ook per dialyse verschillen. Sommige mensen voelen zich goed of redelijk goed, anderen zijn misselijk, hebben hoofdpijn of hebben een licht gevoel in het hoofd. Er wordt dan ook wel gesproken over een “dialysekater”.