Om je zandbodem schoon te maken, moet je eerst alle vissen uit je aquarium halen. Zet ze dan in een ander aquarium of in een emmer met water (met dezelfde temperatuur). Vervolgens moet je alle decoraties, accessoires en planten uit het aquarium verwijderen, zodat er geen vervuild zand meer achterblijft.
Zuig het vuil bovenop de bodem goed af. Blijf met de slang 1-2 cm boven de bodem zodat er niet te veel zand, steentjes of aquasoil mee word opgezogen. Met een aquariumzuiger kun je dieper in de bodem graven zodat ook vuil wat hiertussen is gevallen wordt weggezogen. Let er op dat je geen vissen of planten beschadigd!
Normaal zand, zoals speel- of zandbakzand is normaliter niet geschikt voor gebruik in aquaria. Dit komt omdat normaal zand vaak verontreinigingen, zouten en mineralen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor vissen, planten en andere aquarium bewoners.
Gebruik NOOIT schoonmaakmiddelen, alleen water (en evt.schoonmaakazijn om kalk te verwijderen). Ververs elke week 20% van het water.
Een schoon aquarium houdt de algen weg. Het onderhoud van een aquarium dient eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen.
Regelmatig water verversen, in combinatie met de juiste filtratie en onderhoud, zal helpen om je aquariumwater helder en vrij van witte waas te houden.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Overbelichting van het aquarium of waterwaarden die niet in balans zijn. Deze alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. water verversen (50%) en daarnaast CO2 en snelgroeiende planten als Vallisneria en Cabomba toevoegen aan het aquarium.
Troebel water in een nieuw aquarium wordt meestal veroorzaakt door te veel afval en te weinig bacteriën. In onze BLOG leer je over ammoniak, nitrieten, nuttige bacteriën en het aquariumecosysteem!
Zand is beter, grind heeft maar twee voordeel. Er zit wel een verschil in aquariumzand. Neem beslist geen zand uit bouwmarkt om het aquarium mee te vullen. Het is wel goedkoper maar het kan ook de pH verhogen omdat er schelpstukjes in zitten.
Door zand of grind als bodembedekker in een aquarium te gebruiken kan je dus een ecosysteem in stand houden of creëren. Belangrijk is om ook naar de korrelgrote van het zand of grind te kijken. In het ene aquarium is fijn zand beter om te gebruiken, in het andere aquarium juist weer iets grover zand of grind.
Een prachtig zand is Filterzand. De algemene maten hiervan zijn: Fijn Filterzand korrelgrootte 0,40 – 0,80 mm.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
ornamenten, Stenen en hout koken we NOOIT uit. we koken water, en laten dit 2 minuten afkoelen en overgieten hiermee de stenen en het hout. stenen die je kookt kunnen openbarsten/ ontploffen, en bij hout kook je de structuur kapot en zal hierdoor eerder gaan rotten. Pomp compleet schoonmaken, vullen een aansluiten.
Dé oorzaak van bruine alg zijn afvalstoffen in het water, tenminste te veel afvalstoffen in het water. Zodra je over een bepaalde grens gaat, hoef je echt niet lang te wachten tot je bruine alg ziet verschijnen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Een zuurstoftest is de enige betrouwbare manier om te controleren op zuurstofgebrek. Wanneer het zuurstofgehalte begint te dalen, merk je dat zelf niet. In een zuurstofarme omgeving zullen de vissen zich vreemd gaan gedragen. Soms gaan de vissen naar de oppervlakte om naar lucht te happen.
In een aquarium met voldoende nitrobacter bacteriën, zal het nitriet echter snel worden omgezet naar het onschadelijke Nitraat(NO3). Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Witte waas aquarium
Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken. Een witte waas is niet schadelijk voor je vissen of planten. Wel erg vervelend want je kan haast de achtergrond niet zien!
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.