Het voornaamste doel van het overhevelen is de dode gistcellen en de uitgezakte vaste deeltjes die op de bodem liggen scheiden van het bier. Het resultaat is uiteindelijk een goed helder bier. Daarnaast zullen de dode gistcellen die naar beneden zakken na een tijdje uit elkaar vallen. Dit is de zogeheten autolyse.
Weet je hoe je moet overhevelen? Zorg dat het gistingsvat hoger staat dan de 'bottelemmer' en stop het uiteinde van de hevelslang in het gistingsvat. Houd het andere uiteinde boven de bottelemmer en zuig aan de slang tot je ziet dat het bier naar beneden komt door de slang.
Hoe langer je het bier in de vergistingsemmer laat lageren, hoe minder gistcellen er in leven blijven om de toegevoegde bottelsuiker om te zetten in koolzuur. Lager je een lichte bierstijl tot 4 weken, dan is het geen probleem en je zal gewoon koolzuur op je bier krijgen.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Geduld: pilsbieren vereisen een lange lagerperiode nadat de gisting is voltooid. Koude lagering op een temperatuur van 3 - 5 °C voor een periode van 4 tot 12 weken is sterk aanbevolen voor het rijpen van pilsbieren.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Nagisten op fles
Het nagisten duurt wat langer totdat de volledige vergistingsgraad van de gistsoort is behaald. Wat men vaak bedoeld met "nagisten op de fles" is feitelijk "hergisten op de fles".
Het lageren is een soort van rijping waar het bier als het ware wordt verbeterd in aroma. Het lageren is vooral belangrijk voor de ondergistende bieren. Deze bieren moeten droog en crisp uitgisten en moeten een zo "schoon" mogelijk aroma krijgen. Vroeger werden deze bieren wel 3 maanden gelagerd.
Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
Periode van rust die wijn of bier na de gisting ondergaat en waarbij allerlei omzettingen de smaak en de geur zullen benadrukken.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
Een ander onderscheid tussen Pilsener bieren en andere stijl Lagers is de mout die wordt gebruikt in het brouwproces. Bij Pilsener wordt pilsmout gebruikt, maar er zijn een heleboel andere Lager bieren die met andere mouten worden gebrouwen.
Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingrediënten die bij het brouwproces van Ale worden gebruikt zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit met name in de vergisting, een ale is per definitie bovengistend en pils is ondergistend.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
Elk bier dat naar Belgische traditie is afgevuld met suiker en wat extra gist, bezit het gunstige gezondheidseffect. Ook bijvoorbeeld de bieren van Zundert, Texels bock of de tripel van Grutte Pier Brouwerij zijn tot stand gekomen met hergisting op fles.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Bij het maischen wordt tijdens de tweede periode het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het zetmeel ook omgezet in suikers. Echter zijn deze niet vergistbaar, maar zorgen deze voor de zoete smaak en volheid van het bier.
Bier zoeter maken door middel van suikertoevoeging
Bij het verhogen van de alcohol voegen we namelijk altijd vergistbare suikers toe. Wil je nu wel een zoet bier maar geen hoog alcoholpercentage, maak dan gebruik van onvergistbare suikers. De meest gebruikte onvergistbare suiker onder thuisbrouwers is lactose.
Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren en het resultaat zal steeds een ander bier zijn. Brouwen kun je thuis in de keuken doen, het enige wat je naast ons starterspakket nodig hebt is een pan en ruimte voor een vergistingsemmer.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië).
In de gistkuip wordt het gist aan de wort toegevoegd, dit wordt ook wel enten genoemd en gebeurt bij een tempratuur van zo'n 18 graden. Nu zorgen de gistcellen ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur en ontstaat er bier. Dit vergisting proces duurt ongeveer vier a vijf dagen.