Water bij koffie
Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
De ideale temperatuur van het water is 93-96 °C. Een espresso serveer je in een kopje met een inhoud van circa 60 ml.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Ja dat klopt. In een standaard wijnglas van 100 cc zit 10 gram pure alcohol. Als je de helft vult met water en de andere helft bijvult met wijn zit er slechts 5 gram pure alcohol in. Het alcoholpercentage van dit glas wordt dan de helft lager.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Warme melk en de spijsvertering
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Het diuretisch effect
Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee, dan door het drinken van water.
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Elk gebruik van alcohol verhoogt het risico op kanker in de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm en borst, 3 glazen of meer per dag het risico op darmkanker en 4,5 glazen of meer per dag het risico op kanker van de maag en lever.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram. Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.
Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.