Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat basisproducten die bovenaan de voedingsdriehoek staan. Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv.
Een tekort kan worden voorkomen door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan foliumzuur. Zoals groene groenten, volkorenbrood, vlees en melkproducten.
Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen. Het is nuttig om te weten dat het bereiden van groenten de concentratie sterk kan doen dalen, in het bijzonder in contact met water (bijvoorbeeld koken/blancheren, foliumzuur blijft gedeeltelijk achter in het gebruikte water).
Bronnen. Foliumzuur is aanwezig in groene (blad)groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en in mindere mate in melk(producten).
Eet je 250 gram broccoli, spinazie of spruitjes? Dan krijg je al snel zo'n 200-300 microgram foliumzuur binnen. Ook zijn volkorenproducten, brood, vlees en zuivel rijk aan foliumzuur. Zo bevat een sneetje volkorenbrood zo'n 15 microgram foliumzuur.
Wij raden voor extra foliumzuur de 100% natuurlijk foliumzuur van Bonusan aan en voor een multivitamine met foliumzuur de Pregnancy Complex van Viridian. Beide verkopen we in onze webshop. In dit supplement zit ook extra B12.
Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur? Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Ook bekend als B9, voert foliumzuur veel belangrijke functies uit om het menselijk lichaam gezond te houden1,4. Zespri-kiwi's bevatten tussen 31-38 μg foliumzuur per 100 g2-3, en daarom worden ze als een bron van deze voedingsstof1 beschouwd (en daarom zijn ze opgenomen in dit foliumzuurrijke recept!).
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Hoge niveaus van folaat vormen meestal geen probleem voor gezonde mensen. Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben.
Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.
Vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B11) dragen bij aan tal van lichaamsfuncties. Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen en voor mannen en vrouwen in alle levensfasen. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij aan de groei van de placenta en het ongeboren kind.
Het kan een aantal weken duren voor de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is. Begin daarom minstens vier weken voor de 'verwachte' bevruchting met slikken van foliumzuur.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer.
Kiwi's bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi's kan dit risico verkleinen.
IJzer is een voedingsstof die veel belangrijke rollen in het lichaam speelt, waaronder de gezond en energie houden. Foliumzuur is een door de mens gemaakte versie van de vitamine folaat (ook bekend als vitamine B9), welke vereist is voor een normale groei en ontwikkeling gedurende het hele leven.
Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten.Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Foliumzuur draagt bij aan een gezonde celgroei, zoals de cellen in je haarfollikels die je haar laten groeien. Foliumzuur helpt ook om nieuwe rode bloedcellen te creëren die voedingsstoffen naar je haarfollikels transporteren, waardoor ze gezond haar kunnen laten groeien.
Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel vrouwen onvoldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding tijdens de zwangerschap. Zo kan je je voorraad op peil houden.
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.