Allergische rhinitis is de benaming voor een allergische reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschillende allergenen veroorzaakt worden, waaronder huisstofmijt, graspollen, boompollen, dierepithelen en schimmels. Huisstofmijt leeft vooral in huisstof en voedt zich met huidschilfers.
De meest voorkomende vormen van rhinitis zijn een virale neusverkoudheid of een allergie. Soms kan er een bacteriële oorzaak aan ten grondslag liggen Daarnaast zijn er ook andere factoren zoals roken, zwangerschap en overgevoeligheden voor medicijnen dan wel andere middelen die de neusslijmvliezen irriteren.
Symptomen. De meeste mensen met allergische neusklachten hebben vooral last van neusverstopping en soms van een loopneus. Deze groep wordt de 'blokkers' genoemd. Anderen hebben vooral last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen.
Voor de behandeling van allergische rinitis komen vooral antihistaminica en nasale corticosteroïden in aanmerking. Als een verstopte neus op de voorgrond staat is een nasaal toegediend corticosteroïd het meest effectief tegen alle klachten.
Allergische neusklachten ontstaan door een stof waar iemand allergisch voor is (een allergeen). U kunt last hebben van een loopneus, verstopte neus, niezen en jeuk in de neus. Ook roodheid van de ogen, extra tranen of jeuk van de ogen komen voor. Een andere naam voor allergische neusklachten is allergische rhinitis.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door een allergie, chronisch neusspray gebruik (xylometazoline), roken, luchtweginfecties of bijholteontstekingen. Vooral bij het gaan liggen en in slaapvallen kan een verstopte neus ontstaan en bijzonder vervelend zijn.
Allergische rhinitis is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, is het gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan.
Allergische rinitis is een veel voorkomende aandoening, naar schatting heeft ongeveer 10 tot 15% van de mensen in Europa last van allergische rinitis. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van hebben.
Langdurig gebruik van xylometazoline kan het neusslijmvlies flink beschadigen omdat de trilhaartjes veranderen en daardoor niet meer goed kunnen werken. In veel gevallen herstelt dit nadat het gebruik van xylometazoline gestopt is. Dit kan echter maanden duren.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Ook uw ogen en gehemelte kunnen jeuken. Door de prikkels wordt de binnenkant (het slijmvlies) van uw neus dik. Het gaat meer slijm maken. Uw neus gaat dan dicht zitten of er komt steeds snot uit.
Neusspray met een ontstekingsremmer: bijvoorbeeld fluticason, budesonide, mometason. Ontstekingsremmers verminderen de overgevoeligheid van het slijmvlies, de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens 4 weken lang elke dag.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Deel ook je buisje of papier niet met anderen om infecties te voorkomen. Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je last hebt van een loopneus. Voorbeelden hiervan zijn pijnstillers als NSAID's, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac . Ook langdurig gebruik van bepaalde neussprays kan een loopneus veroorzaken. Bijvoorbeeld neussprays die zorgen dat de gezwollen slijmvliezen slinken.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt. Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals: een verstopte neus, snotteren, niezen. jeuk in de neus en ogen.
Als je in contact komt met pollen komen er stoffen vrij zoals histamine. Histamine en andere stoffen veroorzaken allergische reacties. Een neusspray met cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van histamine. Hierdoor worden de allergische klachten zoals een loopneus, verstopte neus en niesbuien voorkomen.
Allergie kan zich via verschillende organen uiten. Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u de neus moet spoelen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen.