Uit een rol worden meestal tussen de zes en acht sushistukjes gehaald. Uit één rol kun je dus voor één persoon genoeg sushistukjes halen voor bijvoorbeeld de lunch of als snack.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Heb je altijd een grote eetlust of juist een kleine eter? De hoeveelheid sushi per persoon bij kleine eters is 10 stuks en de hoeveelheid sushi per persoon bij een grote eter is gemiddeld 16 stuks.
Maki. Deze sushi zie je het vaakst en de meest klassieke sushirol. Hierbij wordt een bepaalde vulling, zoals zalm of avocado op een laag sushirijst gelegd. Dit wordt vervolgens opgerold in een norivel waardoor de je de klassieke sushirol krijgt.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt. Kies je voor sushi, ga dan naar een restaurant dat goed geprepareerde, verse sushi serveert.
Serveer je naast sushi ook nog andere lekkernijen, is 150 g al genoeg voor twee personen. Met 75 gr per persoon krijg je ca. 2-3 nigiri of 1-2 lange maki rollen, genoeg voor per rol 6-8 hapjes.
Per persoon eet je ongeveer 9 stukjes sushi als hoofdgerecht. Dit is dus zo'n 175-200 gram gekookte rijst per persoon. Dit komt overeen met 75 gram ongekookte rijst. Denk om de juiste verhouding water en rijst, je kunt hiervoor 1,5 keer meer water dan rijst aanhouden.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Er zitten 80 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) sushi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sushi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Volgens de gegevens van het Voedingscentrum zitten in een stuk sushi van 50 gram ongeveer 80 kilocalorieën. Dit is een gemiddelde, want er zijn zoveel verschillende soorten sushi's dat de andere ingrediënten in het gerechtje mede de hoeveelheid calorieën in de sushi bepalen.
Met 500 gram rijst kan je ongeveer 4-5 sushi rollen maken. Dit komt omdat de rijst na het koken uitzet en ongeveer verdubbelt. Met 1kg sushi rijst kom je een heel eind en kan je voor ongeveer 3-4 mensen sushi maken.
€6,49, inclusief sojasaus, wasabi en gember. Vrij duur voor een kant-en-klare maaltijd.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
De beste temperatuur om sushi te eten is wanneer de gerechten op kamertemperatuur zijn. Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen hun kracht en de nori (zeewier) wordt slap. Sushi hoort daarom meteen na bereiding geconsumeerd te worden en je kunt het eigenlijk niet bewaren.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast. Ruik altijd even aan de sushi; eet ze niet op als de vis slijmerig is of niet meer fris ruikt!
De ingrediënten waar sushi van is gemaakt, zorgen ervoor dat dit een licht verteerbare maaltijd is. Doordat sushi niet zwaar op je maag ligt, is het een uitgelezen maaltijd om tussen de middag te eten. Vervang dus je lunch eens door sushi en maak er zo iets bijzonders, maar ook erg lekkers, van.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
' De ingrediënten die je erin (of soms erop) vindt, zijn een bepalende factor. Vis an sich is normaalgezien vrij laag in calorieën, terwijl het veel proteïnen bevat en tjokvol andere voedingsstoffen zit. Ook met sushi gevuld met avocado, komkommer of andere groenten zit je goed.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.