Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag.
Peren zijn rijk aan vezels en bevatten daarnaast verschillende vitamines en mineralen. Ook vind je in peren speciale stoffen met een positieve uitwerking op onze gezondheid, zoals flavanolen en anthocyanen. Dit maakt dat peren diverse gezonde voordelen hebben.
Peren boordevol vezels
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Een peer is rijk aan voedingsvezels en bevat bijna evenveel vezels als twee bruine boterhammen. Ze kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekte vermindert.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Cholesterol komt van nature in sommige voedingsmiddelen voor. Het is verstandig om cholesterolrijke producten te beperken. Dit zijn voornamelijk eidooier, lever, nier, paling en garnalen. Bijvoorbeeld: ▪ driemaal per week één ei.
Peren zijn over het algemeen heel gezond door hun bron van prebiotica. Wil je de meeste vezels uit peren halen? Eet ze dan met schil. De peren met een groene schil bevatten luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan het behoud van goed zicht.
Sowieso zijn peren heel gezond, stellen de onderzoekers. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, magnesium, koper en kalium. Met één peer krijg je maar liefst 24% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels binnen. Bovendien bevat een peer maar 100 calorieën en zit er geen vet, cholesterol of natrium in.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
Spoel de peer goed voor gebruik. Een peer uit het vuistje hoef je niet te schillen. In de schil zitten net de meeste voedingsstoffen. Om bruinkleuring van het vruchtvlees te voorkomen, besprenkel je de partjes met citroensap.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
Alles moet op
Superjammer, want hiermee gaat soms wel 30% van de appel verloren, terwijl je het klokhuis ook prima kunt eten. Het bevat veel vezels en je kunt zo nog langer van je appel genieten. Het is wel verstandig om de pitjes en het steeltje niet op te eten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Uit de analyse van deze gegevens bleek dat drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven en rozijnen of appels en peren eten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagde. Al het fruit hielp, maar deze fruitsoorten waren het meest effectief.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Een peer kan je eten als het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil wat meegeeft. Overrijpe peren kan je bijvoorbeeld gaan verwerken in desserts zoals in een mousse of cake. Probeer ook eens een combinatie van appel- en perencompote met een snuifje kaneel.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Verlaagt Cholesterol
De vezels in tomatensap helpen bij het afbreken van LDL cholesterol (slechte cholesterol) en niacine heeft een gunstig effect op het verlagen van een hoog cholesterolgehalte.