Door water neemt de beschermingsfactor ook bij waterproof zonnebrand ernstig af. Na het zwemmen (en afdrogen) moet je daarom altijd weer opnieuw smeren.
De chemische filters in een waterproof zonnecrème zetten zich vast in de hoornlaag van je huid en blijven daar iets langer zitten. Maar na een uur of twee zijn die wel weer weg. Ben je maar kort in het water gedoken, dan moet je je niet meteen opnieuw insmeren na het zwemmen.
Helaas is er op dit moment nog geen zonnebrandcrème op de markt dat echt waterproof is. In Amerika mag de term daarom ook niet meer worden gebruikt op deze producten. De toevoeging van bepaalde ingrediënten aan een zonnebrandcrème kan het product wel minder vatbaar maken voor water.
Speciaal om het vet uit het zwembadwater op te nemen zijn er absorberende sponzen voor in het zwembad. Dit is niet zomaar een schuursponsje, nee het is een spons met een vet opnemende werking. De sponzen kunnen meerdere keren hun eigen gewicht aan lichaamsoliën en zonnebrand opnemen.
Allereerst de SPF die je gebruikt. SPF, de factor van zonbeschermingsproducten, staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoe lang je in de zon kunt, beschermd met zonnebrand, zonder te verbranden. Verbrand je normaal in tien minuten, dan kan je met SPF20 tien keer langer in de zon, dus tweehonderd minuten.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Groenzwembadwater of last van een zwembad met glibberige wanden? Hiervoor zijn twee redenen: Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes.
Als het water niet té melkachtig is, dan kun je hier nog prima in zwemmen. Het kan geen kwaad om te zwemmen in water waarvan de pH-waarde een beetje uit balans is. Het is dus wel belangrijk om de pH-waarde te testen voordat je het water in gaat.
Zoals gezegd, elke dag.Zelfs als je niet van plan bent om naar buiten te gaan. Sommige UV-stralen kunnen ook door ramen dringen en je huid raken. Bekende ramen in huis, op kantoor of in de auto blokkeren de meeste UVB-stralen, maar dat geldt niet voor een kleiner deel van de UVA-stralen.
NIVEA heeft geschikte waterbestendige zonnebrandmiddelen om te gebruiken tijdens het zwemmen. NIVEA zonnebrandmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om tot 80 minuten waterbestendig te zijn en bescherming te bieden tegen de zon. Ideaal voor een heerlijke tijd aan het strand of bij het zwembad.
Hoelang blijft de zonnebrandcrème bruikbaar? Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming.
Zonnebrandcrème beschermt, afhankelijk van de hoogte van de factor, gedurende twee uur. Elke 2 uur smeren is echt een must. Zeker als je gaat zwemmen, maar ook als je gaat sporten of als je veel zweet, moet je het nog vaker herhalen. Blijven smeren dus.
Het is warm, je zweet je kapot en het spul gutst gewoon van je lijf. En anders blijft het wel aan je kleding of badlaken plakken. Het wordt bovendien een beetje afgebroken onder invloed van uv-straling in zonlicht. Je moet je dus regelmatig opnieuw insmeren om de bescherming optimaal te houden, ongeveer om de twee uur.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water.
Bij een groot zwembad kan het tot wel een dag duren om het gehele bad te vullen met water. Op warme dagen adviseren wij echter om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het 'niet-noodzakelijk watergebruik' te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Hoe heter en droger de zomer, hoe sneller het water verdampt. Het zoutgehalte in het zwembadwater kan dan te hoog worden. Dit voorkom je met een goede afdekking (wanneer je niet zwemt). Dek je het zwembad niet goed af, dan is het raadzaam het water zo'n 3 tot 5% per week te verversen.
Inslikken van zwembadwater is niet gevaarlijk, er is geen behandeling nodig.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
Welke SPF voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidtype. De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken.