Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden. Wanneer de oliebollen niet draaien betekent dat je teveel oliebollen in de pan hebt zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte over te laten in de pan.
Zorg dat je de ijsschep eerst even onderdompelt in de olie vóórdat je er beslag mee gaat scheppen; zo voorkom je dat alles eraan vast blijft kleven. Schep dan een mooi rond bolletje en laat dat voorzichtig in de olie zakken. Et voilà, je hebt perfecte ronde oliebollen.
Als je oliebollen niet goed draaien kan het zijn dat het beslag aan 1 kant van de oliebol luchtiger is dan aan de andere kant. Het beslag aan de bovenkant en aan de zijkanten zal waarschijnlijk iets verder gerezen zijn dan het beslag in het midden van de beslagkom. Schep daarom bij voorkeur uit het midden.
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Zet het beslag niet buiten of in een koude schuur. Laat het ongeveer een uur rijzen. Na de rijstijd is het beslag ongeveer verdubbeld in volume!
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Een goede oliebol
Moet niet vet zijn, bij het vasthouden moeten we geen vette lagen tussen vingers krijgen. Heeft een korte afbeet en goede baksmaak, een oliebol moet gaar zijn, de kleur regelmatig en goudbruin, ronde vorm, eventueel kleine stekels als deze maar niet hard zijn en de vulling is goed verdeeld.
Hoeveel oliebollen kan ik bakken met 1 kg mix? Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Oliebollen bak je op maximaal 190 °0. Om te checken of je olie heet genoeg is voor je oliebollen kun je de truc met het broodkorstje toepassen: houd een broodkorstje in de olie.Bij de juiste temperatuur zal deze dichtschroeien.Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.
Antwoord: Uit een pak mix kun je tussen de 20 en 25 oliebollen bakken.
Er zit 6,2 gram vet in 1 stuk (65 gram) oliebol, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
warm je oliebollen op in de Airfryerr op 170˚C ca.3 minuten. Je kan ook je oliebollen opwarmen in de magnetron op 850 watt voor 2 minuten. Wanneer je de oliebollen opwarmt in de magnetron worden ze wel minder knapperig.
Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C). Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min.
Het oliebollenbeslag wil niet rijzen, wat nu? Is het water te koud of te warm, dan rijst de gist onvoldoende. Ook de omstandigheden waarin het beslag rijst, luisteren nauwkeurig. Zet het beslag niet op de tocht, maar ook niet te dicht bij de verwarming.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je baksel uit de oven komt en afkoelt, krimpen als het ware die luchtige stukjes in je cake en daarmee krimpt je baksel dus ook iets. En door de zwaartekracht zakt dit in.
Goed gerezen brood veert langzaam terug wanneer het wordt aangeraakt en vult de inkeping met uw vinger in ongeveer 10 seconden. Het deeg moet luchtig en wankel aanvoelen, maar niet zo vol lucht dat het breekbaar is. Overgerezen deeg zal helemaal niet terugveren als het wordt gepord.
Je kan dit proces wat versnellen door je degen in de oven te laten rijzen. - plaats je degen in de oven. Door de oven te openen zal de temperatuur zakken tot 40°C. Zorg dat die temperatuur niet boven de 40°C komt.
Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. De zoutkristallen trekken water weg uit hun omgeving (zout is 'hygroscopisch'). Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd.
Eén zakje (± 7 gram) gist op één pak Mix voor Oliebollen is voldoende. Zet het oliebollenbeslag weer in de oven en herhaal de truc. Het beslag voor Oliebollen Compleet Pakket hoeft niet te rijzen.