Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea.
Rosacea van de neus
De neus is dan rood en gezwollen en er kunnen puskopjes op zitten. Er wordt dan ook wel gesproken over een “drankneus”.
Paarse neus
Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea. Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Acrocyanose (perifere cyanose, acroasphyxia, Crocq's disease) is het blauw verkleuren van uitstekende lichaamsdelen (handen, voeten, neus, oren) door een verminderde doorbloeding of door een verlaagde zuurstofspanning in het bloed.
Omdat de holtes in je neus en keel met elkaar in verbinding staan, anders zou je niet door je neus kunnen ademen. Als je je verslikt kan vloeistof in de luchtpijp terecht komen, maar ook omhoog via je je neusgaten er weer uitkomen.
Alcohol heeft een invloed op de weerstand. Als je veel drinkt wordt je weerstand lager. Je wordt daardoor eerder ziek. Je bent bijvoorbeeld eerder verkouden, maar ook gevoeliger voor het coronavirus.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
We noemen een bloemkoolneus ook wel rhinophyma. Het is een vorm van rosacea waarbij de talgklieren van uw neus verwijd zijn. Er ontstaan onregelmatige verdikkingen van de neus en de originele vormen van uw neus gaat verloren. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Wat is een aardbeineus? Zwelling van de huid van het onderste deel van de neus, voornamelijk bij oudere mannen, met verwijde bloedvaatjes en poriën. Als behandeling is het goed om voedsel te vermijden dat bloedvatverwijding geeft, zoals kruiden, sterke koffie en alcohol.
Rhinophyma kan op verschillende manier worden behandeld. Behandeling van rhinophyma kan middels plastische chirurgie, elektrocoagulatie en CO2 lasertherapie. De meest veilige en effectieve behandeling is behandeling middels de CO2 laser.
Bloemkoolneus of aardbei-neus. Rhinophyma is een ernstige vervorming van de weke delen van de neus. Het ontstaat door het woekeren van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en vervormt.
Rhinophyma is een huidaandoening waarbij er sprake is van ernstige verdikking en bobbels op de neusvleugels en het puntje van de neus. Er is bij deze huidaandoening sprake van sterk vergrote poriën en verwijde bloedvaatjes, waardoor de neus een dooraderd uiterlijk krijgt.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Het ruikt een beetje naar aceton. Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur, dat weer wordt afgebroken tot kooldioxide en water. Dit verlaat via de urine het lichaam.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Veel alcoholgebruik kan leiden tot verwardheid. Veel drinken is zeker te ontraden bij mensen die last hebben van psychotische symptomen (een toestand van contactverlies met de realiteit die erg beangstigend kan zijn). Extreem alcoholgebruik kan op zich ook leiden tot een 'alcoholpsychose'.
Sommige mensen hebben ongewone reacties op alcohol. Dit is alcoholintolerantie. Bijvoorbeeld blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen. Of hebben achteraf last van een heel stevige kater waaronder diarree, misselijkheid en hoofdpijn.
De meest elegante en effectieve manier om couperose te behandelen is met behulp van een vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn onder andere de Pulsed Dye laser (V beam), KTP laser en de Neodynium YAG laser (merk Eliipse). Gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig met tussenpozen van 2 maanden.