Bewegen en sport is belangrijk als je lymfoedeem hebt. Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede afvoer van lymfe. Door te bewegen hoopt er minder vocht op in je benen en/of armen. Heb je een lange of zware behandeling voor kanker gehad, dan is je spierkracht waarschijnlijk afgenomen.
Er zijn diverse behandelingsmogelijkheden voor het lymfoedeem aan het been, zoals compressietherapie, pressotherapie, lymfmassage (ML therapie), oefentherapie, fysiotherapie, podotherapie en diverse andere mogelijkheden.
Het zelf masseren van lymfeklieren. Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.
Belang van bewegen bij lymfoedeem
Tevens verbetert bewegen de afvoer van eiwitten uit de lymfvaten. Fietsen, wandelen, zwemmen, hardlopen, cardiotraining en schaatsen zijn heel geschikt. Wij bieden een aangepast programma, maar u kunt ook oefeningen zelf thuis doen.
Behandeling van lymfoedeem
Zoals oefentherapie, een therapeutische elastische kous (steunkous) en manuele lymfedrainage. Welke behandelingen je precies krijgt, ligt aan hoe ernstig je klachten zijn. Je krijgt de behandelingen meestal van een huid- en oedeemtherapeut en/of van een oedeemfysiotherapeut.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit.
De functie van het lymfesysteem is om het lymfevocht te vervoeren en om te zuiveren. Dit vocht wordt dan afgegeven aan de bloedsomloop. Het lymfesysteem zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen worden verwijderd. Daarnaast bestrijdt het lymfesysteem ook infecties in het lichaam.
Bewegen bij lymfoedeem
Bewegen zorgt ervoor dat de coördinatie, balans en souplesse in je lichaam aanwezig blijft. Je merkt dat andere dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en (huishoudelijke) werk ook beter gaat.
Blijf in beweging. Als u de spieren geregeld aanspant, versterkt u de werking van de spieren als pomp. Hierdoor verbetert de afvoer van het lymfevocht. Door pijn of angst om te bewegen, beweegt uw arm of been mogelijk te weinig.
Lymfoedeem kan in principe in elk lichaamsdeel optreden, maar meestal gaat het om een arm of een been. U kunt verschillende klachten ervaren. Vaak begint het met een zwaar of vermoeid gevoel in het aangedane lichaamsdeel en is er ter plaatse enkel sprake van een dikke huid (vaak met bultjes) of een lichte zwelling.
Hoe lang je die krijgt, ligt aan hoe erg je klachten zijn. Soms duurt deze beginfase een paar weken, soms een paar maanden. De behandelingen die je kunt krijgen, zijn zwachtelen, oefentherapie, soms kortdurend manuele lymfedrainage, en adviezen wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.
Antioxidanten boosten jouw lever en je lymfesysteem
Salie thee zit ook boordevol antioxidanten. De antioxidanten-enzymen beschermen je lever, je lymfeklieren en het lymfestelsel is jouw interne reinigingssysteem. In de bloedbaan kunnen sommige stoffen minder makkelijk verwerkt worden.
Andere sporten zoals zwemmen zijn juist goed. Verdeel lichamelijk werk zoveel mogelijk over de dag. Zoek een evenwicht tussen rust en inspanning. Probeer de arm niet teveel te ontzien; normaal bewegen en licht sporten is prima.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Lymfoedeem kan gevolgen hebben voor je leven. Het is niet levensbedreigend, maar het kan pijnlijk zijn en je kunt misschien niet meer alles doen wat je gewend was. Lees wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt voor hulp. Lymfoedeem is een chronische aandoening.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.
Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Voor preventie van lymfoedeem kan soms gebruik worden gemaakt van een rondbreikous. Bij lymfoedeem aan de benen wordt in de regel minimaal een klasse-III-IV vlakbreikous (35-55 mmHg) voorgeschreven; voor arm is de druk het liefst een vlakbreikous van 25-35 mmHg.
Echte pijn is geen typische klacht bij lymfoedeem; bij pijn is verder onderzoek belangrijk om de aard en oorzaak van de pijn te achterhalen. Huidafwijkingen bij lymfoedeem beginnen vaak als een bleke verdikking op de huid en smetplekken in huidplooien.
Kleefkruid werkt ontstekingsremmend en helpt het lymfesysteem te reinigen. Kleefkruid staat bekend als eetbaar kruid. Het werkt vochtafdrijvend en wordt gezien als hét lymfeklierkruid dat het lymfestelsel helpt reinigen.
Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij de huidtherapeut met specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Door zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied neemt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten toe.
Ook stress kan ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzetten.