Waarvoor gebruik je een boxkleed? Op de baby uitzetlijst is het boxkleed geen must have, maar toch is het absoluut een handig item. Zeker als je van plan bent om een box aan te schaffen. Je baby heeft dan een lekkere zachte ondergrond waarop hij veilig kan slapen en spelen.
Zorg dat het boxkleed op de boxbodem goed passend is, dan kan je kind er niet onder terechtkomen. Een extra babymatras in de box wordt om deze reden absoluut afgeraden! Een inklapbare box moet een kindveilige vergrendeling hebben. In hoogte verstellen moet alleen met gereedschap kunnen.
Het zorgt voor een zachte, veilige ondergrond, waar je baby vrij op kan spelen, slapen en leren omrollen. Een boxkleed haal je gemakkelijk uit de box en is dan ook te gebruiken als speelkleed op de grond.
Hoeveel boxkleden heb je nodig? In de praktijk blijkt dat veel ouders twee boxkleden aanschaffen. Een boxkleed is natuurlijk ook handig om mee te nemen als je op visite gaat. Zo heb je altijd een fijn plekje om je kindje op te leggen.
Leg niet te veel speelgoed in de box. Grote stukken speelgoed kunnen makkelijk als opstapje worden gebruikt om uit de box te klimmen. Leg nooit een extra matras in de box. Dit om beklemminggevaar te voorkomen.
Gebruik alleen een boxkleed en geen extra mastras in de babybox om te voorkomen dat je kind tussen het matras en de wanden bekneld raakt.
Is een babybox echt nodig? Sommige ouders kunnen een box prima missen, en kiezen voor een wipstoel als ze hun baby even moeten neerleggen. Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen.
Tot welke leeftijd in de box? Hoe lang je kind het fijn vindt om in de box te spelen verschilt per kind. Sommige kinderen vinden het fijn om tot 18 maanden in de box te spelen, andere zijn het met 8 maanden al zat. De box is voor kinderen een veilige plek om te spelen, waar ze soms ook even tot rust kunnen komen.
Neem een comfortabel boxkleed dat niet té zacht is. Je baby's gezichtje moet er niet in kunnen wegzakken; dan heb je namelijk kans op verstikkingsgevaar. Als je het boxkleed toch nog wat te dun vindt, kan je er een stevig en vlak boxmatras onder leggen. Je baby ligt dan net wat comfortabeler.
Leg je baby een aantal minuten op zijn rug op het speelkleed en kijk hoe hij reageert. Denk eraan dat de speelboog boven het buikje van je baby komt. Reageert hij hier goed op? Dan mag hij morgen een aantal minuten langer spelen.
Zodra de belevingswereld van je baby wat groter wordt, is een speelkleed ideaal. Tot zijn eerste verjaardag gebeurt er heel veel en ontwikkelt je baby al zijn zintuigen. Op een speelkleed komt hij in aanraking met verschillende materialen, kleuren en patronen.
Op een speelkleed spelen stimuleert spelenderwijs de ontwikkeling van je baby. Dit kan op verschillende manieren: Reiken en pakken: een speelkleed met vormpjes en een mobiel (babygym) nodigen je kindje uit om te reiken en te pakken. Dit stimuleert zowel de ontwikkeling van zijn oog-/hand coördinatie als zijn motoriek.
Vanaf 3 maanden is het goed om je baby in de box te leggen.
Je baby kan zich lekker bewegen en spelen in de box. Geef je baby wat zachte speeltjes of hang een mobiel boven de box waar hij of zij lekker naar kan kijken. Dit stimuleert verschillende zintuigen en motoriek die zo dus goed kunnen ontwikkelen.
Zet de box op een veilige plek, weg van kamerplanten, koordjes van gordijnen, ramen en de verwarming. Let er ook op dat je baby niet op de tocht ligt. Weinig speelgoed.
Een boxmatras is een compacte mat die zichzelf niet alleen zelf opblaast maar ook nog eens ontzettend comfortabel ligt. Dat komt door de vulling.
Het Nibud rekende uit dat een gemiddelde babyuitzet 632,20 euro kost, dat is inclusief kleding, verzorgingsproducten en bepaalde basics voor in de babykamer.
17% van ons netto-inkomen besteden we gemiddeld ongeveer aan ons (eerste) kind, zegt het CBS. Dus verdien je samen netto € 2.200? Dan gaat daarvan ongeveer € 374 naar je kind.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Geen volwaardige slaapplek dus. Het advies van VeiligheidNL luidt: gebruik een babynestje in de box of op een kleed en blijf erbij. Gebruik deze niet in de wieg, ledikant of ouderlijk bed'.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
De babybox zorgt voor een veilige plek voor jouw baby. Niet alleen om overdag te slapen, maar ook om te spelen. En zelfs wanneer je baby al kan kruipen, zorgt de box er simpel voor dat de baby zich niet kan verplaatsen. De babybox komt in verschillende soorten en maten, ook al zien ze er vaak hetzelfde uit.
Zet de box het liefst in een in een hoek. Dat is rustig voor je baby. Je kunt de box ook in de buurt van een raam zetten, zodat je kindje naar het licht en de wolken kan kijken. Zorg er in ieder geval voor dat de box op een veilige plek staat, bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming.