Met de slimme stekker kun je op afstand, via de app, de lamp of andere apparaten aan- en uitzetten. Je kunt hiermee de lamp niet dimmen.
In de meeste zitten een paar slimme lampen. Kijk even naar de aansluiting die je nodig hebt (E14, E27 of GU10 bijvoorbeeld). Vaak zitten er twee lampen in een starterskit en soms drie. Daarnaast zit er ook een hub of bridge bij.
De slimme stekker is dus alleen geschikt voor lampen (en andere apparaten) die middels een stekker met een stopcontact verbonden worden. Ze hebben ook alleen een aan- en een uitstand, waardoor dimmen niet tot de mogelijkheden behoort.
Met een normale dimmer kun je de gewone led lampen dimmen, hierdoor kun je de gewenste lichtsterkte bepalen. Heb je slimme lampen dan kun je geen gebruik meer maken van de dimmer, sterker nog dan moet je ook geen gebruik maken van dimmer anders krijgen de slimme lampen geen stroom.
Een slim stopcontact wordt ook wel slimme stekker genoemd. Het is een tussenstukje dat je in je normale stopcontact steekt. Vervolgens steek je de stekker van je bestaande lamp weer in het slimme stopcontact. Het slimme stopcontact kan verbinding maken met de wifi in je huis (het draadloos internet in je huis).
Je steekt de adapter in het stopcontact, en steekt de stekker van de lamp in de adapter en zo heb je een wifi lamp. Alle lampen die je wil regelen kan je namelijk via wifi hierop aansluiten. Zo kan je via de app je lampen gemakkelijk aan en uit zetten.
Waar Hue de draadloze standaard Zigbee gebruikt, werken de nieuwe Philips Smart LED-lampen via wifi. Het platform van WiZ heeft een eigen app, werkt met Google Assistent en Siri Shortcuts en is van afstand regelbaar. De prijzen van de Smart LED-lampen liggen rond hetzelfde niveau als de WiZ-lampen.
Het dimmen van de aangesloten lamp is niet mogelijk met de slimme stekker. Als je de smart plug koppelt aan Apple homekit, Google Assistant of Amazon Alexa is stembediening ook mogelijk.
Z-wave werkt op een lagere en rustigere frequentie dan Zigbee. Hierdoor heeft Z-wave minder last van verstorende ruis van magnetrons, en het WiFi Signaal. Z-wave werkt op 868Mhz en Zigbee op de drukke 2.4Ghz band. Z-wave haalt in de praktijk een afstand van 20-30 meter waar Zigbee het moet doen met 10-20 meter.
De bediening van de slimme lampen van de Action kan geregeld worden via een app. De speciale LSC Smart Connect app is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS toestellen. De app is op het eerste gezicht erg overzichtelijk en werkt de smart home bediening werkt eenvoudig.
Wanneer de netwerksleutel eenmaal doorgegeven is, is Zigbee relatief veilig. Alle berichten worden met AES-128 versleuteld. Replay-aanvallen waarbij een bericht wordt opgenomen en afgespeeld, worden door counters verhinderd. Die worden telkens verhoogd wanneer een bericht wordt verstuurd.
Met uw lichtschakelaar is het mogelijk om de Hue smart lamp uit te zetten. Hue heeft echter een aparte, slimme schakelaar ontworpen. U kunt eventueel uw huidige lichtschakelaar vervangen door deze schakelaar. Innr slimme lampen gaan gewoon aan en uit wanneer u deze bedient met uw traditionele lichtschakelaar.
Slimme lampen zijn gemiddeld € 35 tot € 150 per stuk. Slimme lampen werken als slimme lampen. Ze kunnen worden bediend via smartphone of slimme luidspreker. Slimme lampen gebruiken vaak geen gloeilampen zoals gewone lampen.
De makkelijkste optie om een bestaande lamp in huis slim te maken, is om een slimme stekker te gebruiken. Deze maakt via wifi verbinding met je smartphone. De stekker van je bestaande tafellamp, wandlamp of staande lamp steek je in de slimme adapter die je vervolgens in het stopcontact steekt.
Slimme verlichting is verlichting die je bedient via een app op je smartphone of tablet. De slimme ledlampen maken hiervoor rechtstreeks verbinding met wifi, of werken met een bridge via een smart home protocol zoals ZigBee. Bij sommige slimme lampen kan je ook kiezen voor een draadloze afstandsbediening.
Omdat Zigbee werkt op de 2.4GHz band en energiezuinig is, is het bereik vaak ongeveer 15-20 meter in de open lucht. En ander punt bij Zigbee is de kwaliteit en de compatibiliteit tussen apparaten en merken.
Zigbee is een communicatieprotocol wat, net als WiFi en Bluetooth,en Z-wave ervoor zorgt dat je slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. Zigbee is een zogenoemd 'mesh' netwerk. Dit betekent dat elk apparaat in verbinding staat met minimaal twee andere sensoren of actoren.
Z-Wave en Z-Wave Plus zijn betaalbare draadloze Domotica systemen, ook wel Smart Home Systems genoemd (huisautomatisering). Ze werken via een radiofrequentie, waardoor je Wi-Fi signaal niet verstoord wordt.
Een slimme stekkers verbruikt zelf in stand-by modus vaak ongeveer 0,2 watt. Bij sommige slimme stekkers is het ook mogelijk om het energieverbruik van het aangesloten apparaat te meten. Handig om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van verschillende apparaten.
Een stekkerdimmer is een dimmer die voor werking enkel in een stopcontact hoeft te worden gestoken. De dimmer werkt hierbij als een opzetstuk en treedt in werking als er vervolgens een lichtbron met stekker in de dimmer wordt gestoken.
De 5 beste slimme stekkers in een oogopslag
Fibaro Wall Plug Type F - De meest complete slimme stekker. Innr Smart Plug 220 - De stekker met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Philips Hue Smart Plug - Deze stekker werkt perfect samen met het Hue-systeem. Eve Energy - Voor iOS-gebruikers is dit de beste optie.
De Hue Bridge is bedoeld om de lampen van Philips, Trust (KlikAanKlikUit), Inner en IKEA te laten samenwerken. De Zigbee signalen worden in de Bridge omgezet in Wifi-signalen, waarna je de lampen via internet – en dus je telefoon – kunt bedienen.
Philips Smart LED lampen zijn eenvoudig te bedienen via je eigen Wi-Fi netwerk met de WiZ-app. Zo kun je de lampen gemakkelijk dimmen als je vrienden over de vloer hebt, feller zetten als je gaat lezen of simpelweg één van de voorgeprogrammeerde dynamische lichtscènes kiezen.
Met smart verlichting kun je overal ter wereld met de app je verlichting uit zetten. Daarnaast zijn smart lampen altijd ledlampen, dit is een stuk energiezuiniger dan halogeenlampen. Veel smartverlichting kun je ook dimmen, dit kan aanzienlijk schelen in het energieverbruik.