Zelf hout impregneren gaat eenvoudig met ons houtimpregneermiddel Ventosil HI. Dit middel zorgt voor een waterwerende laag op verschillende soorten hout en is uitermate geschikt voor buiten gebruik.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Wil je je hout beschermen en tegelijkertijd de natuurlijke kleur behouden, dan heb je een transparante houtbeschermer nodig [CetaBever impregneer blank]. Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Heeft u eerst Impregneer aangebracht, dan wacht u 6 uur tot dit droog is. Als de ondergrond stof- en vetvrij is, begint u aan het vullen van de gaten, scheuren of afgebroken hoeken.
Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Je beschermt het hout tegen zwellen, krimpen, kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht. Je beschermt het hout tegen uv-licht, vocht, schimmels en houtrot. Je kunt de oranje kleur van Douglas hout behouden en de natuurlijke vergrijzing van Douglas tegengaan.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Een nano coating is een impregneermiddel. Dit middel trekt in het hout en vormt een beschermende laag. Het is gemaakt op basis van water, maar is juist waterafstotend. Dankzij de coating kan het hout blijven ademen en water afstoten.
Draag bij het impregneren altijd oude kleding. De kans is groot dat er impregneermiddel gemorst wordt, hoe nauwkeurig u ook werkt. Zorg daarnaast voor beschermende handschoenen en een goede veiligheidsbril. Het is beter om direct lichaamscontact met de oplosmiddelen te vermijden.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van geïmpregneerd hout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout.
Ja, u kunt over geïmpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Impregneerbeits is een niet filmvormende transparante buitenbeits op basis van gemodificeerde alkydhars. Transparant houdt in dat de houtnerf zichtbaar blijft na behandeling van deze impregneerbeits.
Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.