In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast. Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar. Buiten de ijskast kan je prei tot 2 maanden bewaren.
Voorgesneden prei wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Je kunt vanzelfsprekend de prei ook schoonmaken en snijden, maar is het aan te bevelen om de groente binnen één tot twee dagen te gebruiken. Maar lekkerder, en dat maakt het verder niet uit in welk gerecht je de prei wilt gebruiken, om net vooraf de prei schon te maken en te snijden.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
De groente moet niet ontdooid worden om te bereiden. Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes.
Misschien wist je het niet, maar de meeste groente kun je helemaal opsnijden. Prei kun je helemaal gebruiken. Natuurlijk wel het harde uiteinde en de uitgedroogde bladeren wegsnijden, maar juist het groen maakt een gerecht extra smaakvol.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Prei ontdooien en bereiden
Prei kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, maar kun je ook direct in de pan doen om te bakken, te stomen, of te koken.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Bewaren. Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.
Je kan het gebruiken ter vervanging van uien. Het groen van de prei heeft een mildere smaak dan een ui. Ideaal voor wie niet graag een overheersende uiensmaak in een gerecht heeft.
Nooit meer op de composthoop gooien dus, die doorgeschoten prei en ui (en andere groente zoals kool, waarvan de bloemen ook heerlijk smaken). Oogstrelend op je gerechten én: een uitje voor je smaakpapillen. Alle (sier)uitjes in je tuin zijn overigens eetbaar.
In het groene deel zitten de meeste vitamines en mineralen
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor. Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en voorkomt nierstenen.
Voordat je de prei gaat wassen, snijd je de onderkant eraf. Daarna haal je een stuk van het groen weg. Wat je overhoudt snijd je in de lente doormidden. Zet de kraan aan en laat het water door de prei lopen, nu spoelt het zand weg.
Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15° C). De courgette kan dan nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt hem zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn langer houdbaar.