Hoe ziet zonneschade eruit? Zonneschade (actinische keratosen) ziet er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid.De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Zonneschade wordt ook wel actinische keratose genoemd. Het is een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. Ze kunnen varieren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1 cm.
In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Hoewel je zonneschade niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) je huid wel aanzienlijk verbeteren.
Inmiddels is algemeen bekend dat teveel zon schadelijk is voor de huid. Op termijn kan het zelfs huidkanker veroorzaken. Vóórdat huidkanker ontstaat, is al vaak een voorstadium zichtbaar.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
De onderzoekers spreken van een succesvolle behandeling wanneer driekwart van de plekjes is verdwenen na de therapie. Opmerkelijk is dat 5-fluorouracil crème een middel is dat in 1950 al op de markt is geïntroduceerd. Het kan thuis worden aangebracht en is ook nog eens de meest goedkope vorm van behandeling.
Actinische keratose gaan niet vanzelf weg. Het is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling. Lees meer informatie over de behandelmethodes bij de behandeling van huidkanker.
Kenmerken van actinische keratose
Een klein, ruw aanvoelend plekje op de huid. Vaak is het lichtbruin van kleur. De bovenste laag van de huid (hoornlaag) is dikker en voelt ruw aan. Het komt vooral voor in het gelaat en op de handruggen.
5-Fluorouracil of imiquimod crème
U krijgt van uw behandelaar deze crème als u veel plekjes op de huid heeft. De crème moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de behandelaar. De crème maakt de actinische keratose kapot.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. De plekjes op de huid ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen.
Actinische keratosen ontstaan door blootstelling aan de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die je hebt gehad, is het ook van belang wat voor type huid je hebt. Iemand met een lichte huid (blond / rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar.
Verschijnselen AK: ruwe plekjes, jeuk of pijn
Soms jeukt het of doet het pijn. Vaak zijn er ook ander tekenen van langdurige zonblootstelling, zoals vlekkerige verkleuringen, rimpels en het dunner worden van de huid. Het ontstaan van actinische keratosen hangt af van de totale zonbelasting en het huidtype.
Uw arts vertelt u hoe vaak en hoe lang u Efudix crème moet aanbrengen. Meestal is dat 2 x per dag gedurende 3 tot 4 weken. De behandelde plek of plekken niet bedekken met verbanden, gaasjes of pleisters. Als dit wel nodig is zal de arts dit met u bespreken.
Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de bovenste huidlaag (opperhuid) en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.
Bij de huidziekte van Bowen heeft u meestal een plekje met rode verkleuring, schilfering, een golvende rand en een duidelijke afgrenzing tussen het plekje en de huid eromheen. Het plekje groeit heel langzaam en er vormen zich geleidelijk velletjes en korstjes. Zo'n plekje voelt ruw aan.
Wat is de behandeling? Keratosis pilaris wordt niet altijd behandeld. Patiënten die last hebben van een ruwe huid kunnen op recept een crème krijgen die de hoornlaag oplost. Voorbeelden hiervan zijn ureum, salicylzuur of vitamine-A-zuur.
Breng een dunne laag Efudix crème aan op de te behandelen plek. Insmeren mag gewoon met de handen gebeuren. Gebruik één vinger om te smeren. De crème mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen.
Actinische keratosen ontstaan door teveel zonlicht (uv-straling), bijvoorbeeld door de zon of zonnebank. Door de uv-straling beschadigen de huidcellen, waardoor ze niet meer normaal delen en groeien.
Ten gevolge van de bevriezing met vloeibare stikstof vindt weefselbeschadiging plaats. Het behandelde huiddeel sterft af en wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel. Door een snelle bevriezing van de huid door de stikstof ontstaat binnen enkele uren een zwelling en roodheid op de plek zelf en de huid eromheen.
Artsen schrijven het voor als chemotherapie (chemokuur) bij kanker van de borst, dikke darm, endeldarm, rectum (het laatste deel van de endeldarm), maag, slokdarm, alvleesklier, lever, baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, vagina, blaas en huid.
Op den duur kan een actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. Daarbij gaat het meestal om een plaveiselcelcarcinoom en soms om een basaalcelcarcinoom. Deze vormen van huidkanker zijn niet zo agressief en is goed te behandelen. De kans op uitzaaiingen naar andere organen is klein.
Bij een overdosering met Efudix kunnen verschijnselen zoals misselijkheid, braken, diarree, verwardheid en slapeloosheid optreden. Waarschuw uw arts indien u teveel Efudix heeft gebruikt; deze zal direct maatregelen kunnen nemen om een opname van werkzame stof in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen.