Vaak vragen mensen zich af op klimop of hedera in een boom gevaarlijk is. Het antwoord is (zoals bij vele vragen) tweeledig. Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom.
Klimop, of hedera, is een sterke plant die goed kan klimmen. De wortels hechten aan de ondergrond. Zo kan het dus gebeuren dat een klimop ook tegen de voet van een boom en via de stam omhoog klimt. Als je de klimop niet tegenhoudt, groeit hij volledig de boom in, door de hele kroon.
Bij veel groenbeheerders leven vooroordelen over hedera in bomen: klimop is schadelijk, neemt licht weg, belast de boom en parasiteert. Maar klimop beschermt de boom tegen zonnebrand en verdamping. Klimop reinigt de lucht en biedt leefruimte voor insecten en vogels.
Klimop beschermt de boom tegen zonnebrand, verdamping en schade Het is zonneklaar dat de groenblijvende klimop een effectieve bescherming biedt tegen zon- nebrand, zeker bij bomen met een dunne schors zoals beuken.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Verwijder de klimop
Doordat de plant afgestorven is, hebben ook de hechtwortels hun kracht verloren. Dit zorgt ervoor dat je de klimop veel makkelijker van de wand kan halen dan een plant in volle groei. De makkelijkste én snelste manier is om de klimop gewoon van de wand te trekken.
Klimop levert een bijdrage aan biodiversiteit
Klimop produceert kleine bloemen en bessen die een voedselbron vormen voor bijen, vlinders en vogels. De nectar in de bloemen trekt bestuivende insecten aan, terwijl de bessen in de herfst en winter vogels voorzien van voedsel wanneer andere voedselbronnen schaarser zijn.
Vooral de klimop heeft de reputatie invasief te zijn. Wie deze planten in de natuur heeft gezien weet dat dat waar is. Als er planten in de weg staan, groeit de klimop daar gewoon overheen. Op deze manier hebben ze in sommige gebieden al flink wat inheemse planten verdrongen.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Slechte Bodemgesteldheid: Klimop gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Als de grond te compact is of niet goed draineert, kan dit de gezondheid van de plant beïnvloeden. Onvoldoende Zonlicht: Hoewel klimop bekend staat om zijn vermogen om te groeien in de schaduw, heeft het nog steeds wat licht nodig.
Heel veel mensen denken nog steeds dat klimop slecht is voor de muren van hun woningen. Maar eigenlijk geldt dat alleen voor oude muren met metselwerk van kalkmortel of loszittend pleisterwerk.Voor alle andere muren is klimop juist goed! Het houdt de muren namelijk droog en zorgt bovendien voor wat extra isolatie.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Is deze slecht voor het cement? Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk.
De sa- mengegroeide ranken van een volwas- sen klimop op een oude boom zitten als een soort 'losse mantel' rondom de stam van de gastheer. Bij zo'n boom kun je dat als een pakket van de stam afpellen als zo'n boom geveld is.
Om de klimop zo gezond mogelijk te houden doe je er goed aan deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn in april (na de vorst) en in augustus. Hiervoor is speciale hedera meststof verkrijgbaar.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil.”
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Lekker laten zitten. Als in de winter de bloemen verdwijnen, vormen zich kleine zwarte bessen in de klimop. Deze zijn voor mensen giftig, maar voor vogels als merels, mussen en vinken een welkom hapje, wanneer ander voedsel schaars wordt.
Reacties. klimop is licht giftig. Mijn ervaring is dat kippen heel goed in staat zijn om giftige planten en bessen te vermijden. Als ze dat niet konden dan waren er al lang geen kippen meer geweest.
Het in de bladeren voorkomende gif aloïne is schadelijk voor de meeste huisdieren. De giftige stof tast de ademhaling aan en leidt tot ernstige circulatiestoornissen. Als een kat van een klimop eet, gaat ze kwijlen, eventueel braken en kunnen er in het ergste geval verkramping en verlamming optreden.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.