Een slechte hygiëne en het dragen van strakke kleding vergroten de kans op huidirritatie en daarmee het ontstaan van steenpuisten. Met name in de nek, in de liezen of in de oksels komt dit veel voor. – Steenpuisten die dicht bij elkaar zitten vormen vaak één grote steenpuist, we spreken dan van een karbonkel.
Mupirocine-zalf
Mupiricine bestrijdt bepaalde bacteriën, vooral de stafylokok-bacterie. Bij een steenpuist die steeds terugkomt kan deze bacterie uit uw neus afkomstig zijn. In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een zalf in de neus te bestrijden, zoals mupirocine-neuszalf.
Kleine steenpuisten verdwijnen vaak vanzelf, ook zonder behandeling door je huisarts. De steenpuist groeit, 'rijpt' en barst uiteindelijk open. Zo ontsnapt het pus en geneest het wondje. Gebruik lauw water om de huid zo snel mogelijk af te spoelen.
Je puist kan een cyste zijn
Ondergrondse puisten die opzwellen, maar niet uitkomen (beter bekend als cystische acne) staan erom bekend elke keer op dezelfde plek te verschijnen, zegt dr. Zeichner. Ze ontwikkelen zich als je porie vertakt en talg een toeristische route neemt naar de oppervlakte van je huid.
Zorg voor een goede hygiëne zodat de kans op verspreiding van de bacteriën zo klein mogelijk is. Houdt de steenpuist en de plek er omheen schoon met water en zeep zolang de puist nog niet opengebroken is. Als de steenpuist wel is opengebroken kun je er een gaasje met betadine op doen.
Het is ook mogelijk dat er meerde steenpuisten naast elkaar ontstaan. Dat wordt ook wel een negenoog genoemd. Daarnaast kunt u drager van de stafylokok bacterie zijn. Deze bacterie zorgt ervoor dat u vaker last heeft van steenpuisten.
De correcte aanpak hangt af van het stadium van de infectie: Rode bult: vermijd om de steenpuist aan te raken en ontsmet ze, samen met de huid errond, met een desinfecterende, bij voorkeur kleurloze oplossing (bijvoorbeeld chloorhexidine), zodat je ziet hoe de puist evolueert. Doe dat gedurende tien dagen.
Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel 2 liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Een steenpuist barst meestal binnen een week vanzelf open. Daarna geneest het wondje ook vanzelf. Ook als de steenpuist niet openbarst, verdwijnt hij binnen een paar weken vanzelf. Zelfs een karbunkel of negenoog geneest vanzelf, hoewel je je daar wel ziek of koortsig door kan voelen.
Een onderhuidse puist ontstaat door een combinatie van factoren zoals verstopte poriën, overtollige olieproductie en bacteriën. Door deze factoren te beheersen, kunt u het risico op het ontwikkelen van onderhuidse puisten verminderen.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Abcesholtes kunnen met elkaar in verbinding staan via gangen. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats.
Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Hoelang duurt het tot een onderhuidse puist weg is? Dit varieert, meestal verdwijnt de puist binnen ongeveer een week.
In het kort
Raak de puistjes zo weinig mogelijk aan. Was je huid met lauw water. Je kunt hierbij zeepvrije zeep gebruiken. Een gel met benzoylperoxide van de drogist kan helpen.
Karbonkels komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Met hormonen volgepompt vlees en zuivel raadt ze af. Net als chocolade, patat en ander junkfood. Gezonde onbewerkte voeding zoals groente en fruit zou de kans op ontstekingen en uitbraken van puistjes verkleinen.
Niet alleen voeding, maar ook stress (en te weinig slaap) heeft een negatieve invloed op acne. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren. Maar stress maakt de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acne kan verergeren.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Zalf: smeer in een dunne laag uit en dek eventueel af met een droog verband. Gel: houd uw huid eerst een paar minuten in warm water, zodat deze zacht wordt en droog goed af. Breng salicylzuur daarna aan. Laat het medicijn niet in ogen, neus, mond, oogleden of wondjes komen.
Maak een afspraak bij uw huisarts bij 1 van deze situaties: U gaat zich ziek voelen. Er komt een grote rode plek om de ontstoken haarzakjes heen. Na 2 weken zijn de klachten nog niet weg en u heeft er veel last van.