De meest gebruikte methode is het maken van een afrastering om je hele tuin, zoals een systeem met schrikdraad of een katrol systeem. Je kunt ook gebruik maken van een kattentuigje of beschermnet. Een andere optie is een buitenren voor katten, deze wordt vooral gebruikt als je een grote(re) tuin hebt.
Zoek in je omgeving naar de vermiste kat
Als je je kat kwijt bent, moet je eerst je directe omgeving doorzoeken. Begin met goed in huis te kijken en breid je zoektocht naar de vermiste kat pas daarna uit. Ga dan naar je naaste buren en vraag of ze je kat hebben gezien of enig idee hebben waar hij is.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Kat is kwijt of vermist, wat te doen? Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat.
Last van territoriumdrang. Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar 'hartsgebied'. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis.
Sommige diertjes gaan bewust weg. Dat kan liggen aan het ras, en soms gewoon aan het karakter. "Als er kleine veranderingen in het gezin optreden, kan een kat besluiten om weg te gaan", zegt Verdonck. "Dat kan ook gebeuren als een andere kat in zijn territorium komt of hem bedreigt.
Over het algemeen klimt een kat probleemloos in het gaas maar ook in de houten staanders, of deze nu v r of achter het gaas staan. Laat het gebeuren en zie het als een voordeel van dit soort gaas dat uw kat het kan gebruiken als een speeltoestel.
De kat kan dan wel naar buiten, maar alleen in de eigen (achter)tuin. Zo heeft de kat wel wat meer vrijheid dan de binnenkat, maar loopt hij toch geen gevaar. Je moet wel wat aanpassingen doen in de tuin om je kat in eigen tuin te houden. Je hebt dan tuinbeveiliging voor katten nodig.
Voordelen van het binnenhouden van uw kat zijn er ook: Minder gezondheidsrisico's. Een binnenkat heeft een uitstekende kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid, zonder de ziekten en gevaren van de buitenwereld. Minder kans op parasieten.
Zorg dat de kat gewend is aan zijn huidige woning, dus na een verhuizing minimaal een maand binnenhouden. Leer de kat te komen als hij geroepen wordt of op een ander geluidsignaal. Roep de kat dus regelmatig bij je, ook als hij binnen is en beloon hem dan met wat lekkers of aandacht.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Hij kent zijn weg buiten niet en kan snel bang worden. Maar zelfs een kat die gewend is om buiten te gaan, kan verdwalen of besluiten om niet naar huis te gaan als er thuis een stressvol element aanwezig is (een nieuw dier, een baby, een gespannen klimaat enz.).
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.