Onder niet-spoedeisende hulp valt de zorg die je vooraf kunt plannen. Dit gaat dus ook om zorg waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld omdat je voor deze zorg niet dicht bij je woonplaats terecht kunt of er een wachtlijst is in Nederland.
Wanneer je direct medische hulp nodig hebt, noemen we dat spoedzorg. Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het levensbedreigend is of als de behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur.
Als je in het buitenland bent, kan het voorkomen dat je direct medische zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen (al dan niet met de ambulance). Als deze zorg niet kan wachten tot je weer in Nederland bent, noemen we dit medisch noodzakelijk of spoedeisende hulp.
Vergoeding is mogelijk via het formulier E112/S2
Bij gebruik van het formulier E112/S2 moet de verzekerde bij de zorgverzekeraar vooraf toestemming vragen om zorg in het buitenland vergoed te krijgen. Dit formulier geldt alleen in de volgende landen: EU- landen, EER- landen en Zwitserland.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Het S3-formulier geeft voormalige grensarbeiders recht op een behandeling in het land waar ze gewerkt hebben. De behandeling kan een nieuwe behandeling zijn of een nabehandeling van een medische procedure die gestart werd voordat de houder stopte met er te werken.
Als u zich wilt inschrijven in het stelsel in uw woonland, moet u een S1-formulier (het vroegere E106-formulier ) aanvragen bij de zorgverzekeraar in het land waar u werkt. Met dit formulier hebben u en uw gezin recht op gezondheidszorg in uw woonland. U heeft dan twee verzekeringskaarten: een voor elk land.
Op 'Formulier PD U1' staan de periodes vermeld waarin u in Nederland als verzekerde werknemer heeft gewerkt. U heeft dit formulier misschien nodig als u in een ander EU-/EER-land of Zwitserland een werkloosheidsuitkering aanvraagt. Uw arbeidsverleden in Nederland telt dan mee voor de beoordeling van uw aanvraag.
Onder niet-spoedeisende hulp valt de zorg die je vooraf kunt plannen. Dit gaat dus ook om zorg waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld omdat je voor deze zorg niet dicht bij je woonplaats terecht kunt of er een wachtlijst is in Nederland.
De spoedeisende hulp wordt altijd vergoed door de basisverzekering. Hier vallen zowel de spoedeisende hulp bij het ziekenhuis als een bezoek aan de huisarts en de huisartsenpost onder. U moet alleen wel een eigen risico betalen.
Mag ik mij in een ander EU-land laten opereren? Wachtlijsten zijn niet verboden volgens de EU-wetgeving. Als u aan de voorwaarden voldoet om in het buitenland te worden behandeld, kan uw zorgverzekeraar u geen toestemming weigeren, zelfs niet als u in eigen land al op een wachtlijst staat.
De huisartsenpost is er voor spoedeisende gezondheidsklachten, waarvoor u anders uw huisarts zou bellen. De Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis is bedoeld voor ernstige situaties, waarbij inzet van een medisch specialist nodig is.
Eigen bijdrage en eigen risico ambulancevervoer
U betaalt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Dit vervoer telt wel mee voor uw eigen risico.
Kosten van de huisartsenpost
De zorg op de huisartsenpost wordt volledig vergoed. De zorg gaat ook niet ten koste van uw verplichte eigen risico.
U krijgt een document S1/formulier 121. Hiermee kunt u zich (en eventueel uw gezinsleden) inschrijven bij het ziekenfonds in uw woonland. Uw woonland verrekent uw zorgkosten met Nederland. U betaalt een verdragsbijdrage aan het CAK.
E 108 Formulier
Deze verklaring wordt afgegeven wanneer je (en eventueel meeverzekerde gezinsleden) geen recht meer hebben op medische zorg in jouw woonland ten laste van de Nederlandse zorgverzekering.
Formulier E104: op dit attest staat vermeld tijdens welke perioden u in een bepaald land verbleef, werkte of verzekerd was. Dit document geeft een overzicht van de perioden waarin u in een bepaalde lidstaat verzekerd was.
Een A1-verklaring (certificate of coverage) is het bewijs dat u in Nederland verzekerd blijft. U kunt deze verklaring alleen krijgen als u werkt in een land van de EU (Europese Unie), EER (Europese Economische Ruimte) of een verdragsland . U ontvangt de A1-verklaring maar 1 keer.
Wat zijn medische kosten? Medische kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of behandelingen door een medisch specialist. Ook de kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of het opvragen van een medisch dossier vallen hieronder.
U kunt zich niet zelf afmelden bij het CAK. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. Alleen uw zorgverzekeraar kan u afmelden bij ons.
Als Nederlander in Spanje
Echter, de kosten van medische zorg verschillen per land, en omdat zorg in Spanje goedkoper is dan in Nederland, wordt dit verrekend zodat de bijdrage lager wordt. Dit wordt gedaan aan de hand van de woonlandfactor, die voor 2019 voor Spanje is vastgesteld op 0,4001.
In de overall ranglijst (afbeelding 1) staat Nederland op de tweede plaats van de landen die zijn meegenomen in het onderzoek. Bovenaan deze lijst staat Noorwegen en als derde land Australië terwijl Canada en de Verenigde Staten helemaal onderaan staan.
In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico. In plaats daarvan worden de zorgkosten betaald uit de algehele staatskas die wordt gespekt uit overheidsinkomsten en belastingen die worden geheven.