Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Er even in knijpen, kan ook al een indicatie geven. Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.
Duw lichtjes op de schil
Knijp zachtjes in de avocado. Een vrucht die nog niet rijp is, zal hard aanvoelen. Een vrucht die rijp is, kan je een beetje induwen. Een overrijpe avocado voelt dan weer heel zacht aan.
Voedingsmiddelen die je lever ontgiften terwijl je eet
Avocado herstelt een beschadigde lever en bevat veel antioxidanten. Noten hebben een ontgiftende werking, omdat ze de lever helpen bij het elimineren van ammoniak (een stof die je lichaam aanmaakt als sommige organen slecht functioneren).
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.