Hormoonverstoorders worden er van verdacht afnemende kwaliteit van sperma bij mannen te veroorzaken, onvruchtbaarheid bij vrouwen en ziektes zoals diabetes, obesitas en borst- en prostaatkanker. De effecten van EDC s zijn sterk afhankelijk van het moment waarop je er mee in contact komt.
Eén van de grootste hormoonverstoorders is stress, maar ook ongezonde voeding. Zowel vrouwen als mannen kunnen hinder ondervinden van hormoonverstoorders. Zo ervaren mannen klachten zoals overgewicht en een verminderd libido. In dit blogartikel ontdek je meer over hormoonverstoorders en hoe je ze kunt vermijden.
Een hormoonverstoorder is een chemische stof die je hormoonhuishouding kan verstoren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zo kunnen hormoonverstoorders bepaalde hormonen blokkeren, wijzigen of van werking veranderen. Op die manier veroorzaken ze bepaalde kankers, vruchtbaarheidsstoornissen, diabetes, obesitas.
Hormoonverstorende stoffen (ook hormoononontregelaars (HO), hormoonverstoorders of in het Engels endocrine disrupting compounds (EDC) genoemd) zijn chemische stoffen die lijken op natuurlijke hormonen.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
In voeding kunnen schadelijke stoffen zitten. Bijvoorbeeld dioxines, zware metalen en schimmelgifstoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar. Er zijn strenge wettelijke normen en regels die ervoor zorgen dat je niet te veel binnenkrijgt.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
Parabenen zijn een groep stoffen die als conserveermiddel. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar. aan bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten en geneesmiddelen kunnen worden toegevoegd. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen.
Waar zitten ze in? Ftalaten zitten in veel plastic/kunststofproducten. Het kan gaan om verpakkingen, speelgoed, nagellak, shampoo, plakband, medisch materiaal, vinyl vloeren, enzovoort.
Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo hormonen genoemd. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wél zo. Het zijn chemische stofjes die je binnen krijgt via je huid, je spijsvertering en je longen. Eenmaal in je lichaam verstoren deze xeno-oestrogenen allerlei processen, waaronder de hormoonbalans.
Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Deze stoffen zijn afkomstig bijv. aardolie. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt gevormd door resten van miljoenen jaren oude planten en dieren.
Gevaarlijke stoffen kunnen op de volgende manieren uw lichaam binnendringen: inname (door de mond), absorptie (via de huid of ogen) en inademing (via de longen). De meest voorkomende manier van blootstelling aan stoffen die gezondheidsrisico's met zich meebrengen is inademing.
Toxische stoffen zijn een groep stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor jezelf, dieren of je leefomgeving. Ten eerste toxisch betekent giftig. En het hoeven niet alleen vaste stoffen te zijn maar het kunnen ook vloeistoffen of gassen zijn.
Factcheck. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Triclosan is een bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen. Het wordt aan veel cosmetische en hygiënische producten toegevoegd, zoals antiseptische zeep, tandpasta (niet meer), scheerschuim, make-up, aftershave en deodorant.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.