Van welk materiaal is een goed T-shirt gemaakt? De meeste goede T-shirts worden van katoen of katoenblend gemaakt. Katoen is sterk, zacht en ademend. Vooral de ademende eigenschap is belangrijk voor een shirt omdat je hem direct op de huid draagt of onder een trui.
Waar zijn T-shirts van gemaakt? De meeste T-shirts zijn gemaakt van katoen. Dat is een heel zacht, spierwit bolletje. Je zou misschien denken dat het - net zoals wol - van een schaap of ander dier komt.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een zeer goede veerkracht en is zeer licht. Bovendien is polyester vorm- en kleurvast, glad, duurzaam en is resistent tegen zweet. Niet voor niets wordt polyester vaak gedragen als materiaal voor sportkleding.
Een goed T-shirt is gemaakt van een stevige kwaliteit, vaak van het materiaal katoen in combinatie met stretch. Katoen is namelijk een ontzettend sterk en slijtvast materiaal. Zoek je duurzamere witte shirts die je de hele dag fris houden, dan ga je voor het materiaal bamboe.
Als je een beetje een sportliefhebber bent (ja, yoga telt ook) en bewust wilt leven, ken je waarschijnlijk de struggle: bijna alle sportkleding is gemaakt van synthetische stoffen. Polyester, acryl, nylon… Allemaal bevatten ze plastic vezels. Polyester wordt zelfs gemaakt van dezelfde stof als plastic flesjes!
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Want tijdens het dragen van een premium T-shirt geniet je ook van de kwaliteit van dat shirt. Zoals de zijde zachtheid, het ventilerende vermogen zodat het shirt jou langer fris houdt en het shirt zelf langer fris blijft ruiken, of de snelle vocht opname, voor langer een droger gevoel.
Shirts van gemiddeld gewicht zijn gemaakt van stoffen tussen 100 - 150 g/m2, en zijn erg geschikt in de lente en herfst. Zware shirts zijn gemaakt van stoffen die zwaarder zijn dan 150 g/m2. Deze zijn erg geschikt om in de winter te dragen, en bij speciale gelegenheden.
Soorten pasvormen
Lees hier hoe u dat doet. Bekende pasvormen zijn Modern Fit (licht getailleerd), Regular Fit (heel licht getailleerd), en Slim Fit (strak getailleerd). Getailleerde shirts ogen over het algemeen formeler en kleden (uiteraard) beter af.
Nylon is een stof die veel wordt gebruikt in panty's voor vrouwen, maar ook zo nu en dan in fitnesskleding. Het is heel zacht, droogt snel en neemt geen bacteriën op. Daarnaast ademt het. Nylon fitnesskleding houdt geen zweet vast, maar brengt het naar de oppervlakte waardoor het snel verdampt.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Nylon is gemaakt van een synthetische vezel waarbij de basis ligt bij het verwerken van kunstmatige vezels die door een chemisch proces worden bewerkt.
Om een T-shirt te maken, is ruim 1 kilo ongezuiverd katoen nodig.
Het T-shirt met echt lange mouwen, de zogenaamde longsleeve, is in wezen een shirt maar wordt vaak toch een T-shirt genoemd. Opvallend aan de constructie van een T-shirt is dat de romp vaak volledig rondgebreid is, dus zonder zijnaad onder de oksels.
Katoen groeit als kleine witte pluizige bolletjes aan een plant. Wanneer de bolletjes volgroeid zijn, worden ze machinaal of met de hand geplukt. Vervolgens wordt van de vezelachtige bolletjes draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven en daar wordt weer kleding van gemaakt.
De polosweater is 300 g/m2 terwijl het poloshirt 240 g/m2 is. De polosweater is erg dik en is echt geschikt voor in de winter. Terwijl het poloshirt een stuk dunner en luchtiger is, en dus ook geschikt voor warmere temperaturen.
Ringgesponnen katoen
Ononderbroken samendraaien en verdunnen van een touw van katoenvezels. Het samendraaien zorgt ervoor dat de korte katoenhaartjes naar buiten komen en zo voor een sterker garen zorgen met een zachtere uitstraling.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Synthetische en natuurlijke mix
Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.