De meeste schimmels zijn saprofyten: ze gebruiken de resten van dode dieren en planten als voedsel. Schimmels zorgen samen met bacteriën en kleine diersoorten als regenwormen dat resten van dode planten in humus worden omgezet.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Meer dan de helft van de schimmels leeft van en op volledig dood organisch materiaal, zoals dode planten en dieren. Veel schimmels zijn hierin gespecialiseerd en ruimen specifieke resten op. De soorten die met de afbraak beginnen verteren het materiaal meestal maar gedeeltelijk.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Reacties. De meeste levensmiddelen zoals brood, jam, kaas, vleeswaren, schimmelen bij kamertemperatuur en een beetje vocht. Een makkie dus.
Conclusie: Hypothese: Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Ga naar uw huisarts als de klachten steeds terugkomen. De huisarts bekijkt samen met u of er een oorzaak is waardoor u steeds een ontsteking door schimmel krijgt. Misschien slikt u bijvoorbeeld vaak medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Of misschien heeft u diabetes.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Schimmels in huis kun je voorkomen door een goede verluchting. Zo hou je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien. Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is.
Schimmels op voedsel kunnen bij het inademen of inslikken leiden tot ziektesymptomen als verminderde eetlust, maar ook tot ernstige aandoeningen als kanker. Bij aanraking van een beschimmeld voorwerp kan soms een flinke wolk schimmelsporen vrijkomen.
Overstroming en andere waterschade
Overstroming is een ernstige risicofactor voor schimmelvorming. Als er te veel water in een gebouw komt en een tijdje blijft staan, zal er schimmel ontstaan. Vergeet niet dat schimmel binnen 24 uur kan ontstaan onder de juiste groeiomstandigheden.
Schimmel in sluimerstand
Wanneer schimmelsporen uitdrogen, gaan zij tijdelijk in sluimerstand. Sommige soorten schimmelsporen kunnen jarenlang in deze passieve staat verkeren onder de juiste omstandigheden. Ze blijven daarmee een dreiging zolang zij in de omgeving aanwezig zijn.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht, zal de waterdamp stijgen en zich vasthechten aan de koude oppervlakken waarmee het in aanraking komt. Bij onvoldoende ventilatie zullen deze oppervlakken nooit kunnen opdrogen, steeds vochtig blijven en zo de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels en schimmelsporen.
Om zich voort te planten maken schimmels sporen, kleine zaadjes. Bij een ongeslachtelijke voortplanting vormen de sporen zich aan de hyfen en laten vervolgens los. De sporen verspreiden zich en als de omstandigheden goed zijn, kan een nieuwe schimmel ontstaan uit de spore.
Sommige fungi, de wetenschappelijke naam voor schimmels, kunnen bij consumptie allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bepaalde schimmels leiden in voor hen gunstige omstandigheden zelfs tot voedselvergiftiging. Dit komt door de stof mycotoxine. Bepaalde typen van dit gif kunnen kankerverwekkend zijn.
De buizerd heeft weinig vijanden. Ooit sterft de buizerd, dan eten insecten en schimmels de resten op. Schimmels maken mineralen die de eikenboom weer opneemt om te groeien.
Een vaginale schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen duurt het enige weken voordat de jeuk en afscheiding overgaan. Je kunt zo'n infectie dus niet behandelen, maar er wel voor zorgen dat het herstel wordt versneld.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.