Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Boter kun je in de vriezer zes maanden goed houden. Ongezouten roomboter is ingevroren drie maanden houdbaar. In de koelkast kun je ontdooide en verse boter vrij lang bewaren. Kijk daartoe bij verse boter op de ten minste houdbaar tot datum.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter. Beschimmelde boter kun je niet meer te eten.
Overigens bederft boter niet door bacteriën. De belangrijkste oorzaak van 'boterbederf' is vetoxidatie, waarbij het vet in de boter reageert met het zuurstof in de lucht. Vetoxidatie kun je nooit helemaal tegenhouden en is ook een kettingreactie: als het eenmaal begint, houdt het niet meer op.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Echte grasboter van rauwe melk
De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.
Kamertemperatuur. De meeste soorten boter kun je prima buiten de koelkast bewaren. Boter bestaat namelijk voor het overgrote gedeelte uit vet, waardoor het niet snel zal bederven. Daarnaast zit er in (gezouten) boter zout, waardoor het niet snel beschimmeld wordt.
Ontdooien. Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg. Zo niet, zet hem dan nogmaals vijf seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot hij zacht genoeg is.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter.
De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.
Roomboter bevat zowel vitamine A, D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet.
Botervloten koop je online bij Blokker.
Schimmels houden bijvoorbeeld van een vochtige en vette huidomgeving.
Je kunt de boter goed verpakt, zeker 2 weken bewaren in de koelkast, of zelfs invriezen.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).